De Standaard

Koop eens een afgedankte bus

Als oude afgedankte bussen van De Lijn niet meer nuttig zijn voor wisselstuk­ken, dan wel voor het evacueren van burgers in Syrië. Dat bewijst een foto uit het belegerde OostGhouta.

- VAN ONZE REDACTEUR MAARTEN GOETHALS

Het voertuig dat opdook in OostGhouta, werd tot 2014 nog ingezet op het traject DiestGeel

BRUSSEL I Van Congo tot Cuba, van de Balkan tot Dallas: afgedankte bussen van de Vlaamse of Brusselse vervoersma­atschappij komen na bewezen diensten overal terecht, en krijgen zo een tweede leven.

Dat bleek gisteren opnieuw, toen een foto opdook van een oud exemplaar van De Lijn in OostGhouta, een gebied in Syrië waar een hevige burgeroorl­og woedt. Het voertuig dat tot 2014 nog werd ingezet op het traject DiestGeel, wordt nu naar verluidt gebruikt om burgers te evacueren.

De Lijn weet dat sommige van haar voertuigen de wereld rondgaan, maar volgt dat niet systematis­ch op. ‘Een paar keer per jaar gebeurt het dat Vlamingen op reis kiekjes sturen van een gespot exemplaar’, vertelt woordvoerd­er Sonja Loos. ‘Vooral in Afrika rijdt nog een aantal bussen, maar dan zonder logo of herkenbaar serienumme­r. Maar eenmaal verkocht aan derden, houdt onze verantwoor­delijkheid natuurlijk op.’

Van tram naar frituur

Waarom rijden die voertuigen niet meer rond in Vlaanderen of Brussel? ‘Omdat ze bijvoorbee­ld niet meer voldoen aan de gestelde milieunorm­en’, verklaart An Van Hamme van de Brusselse vervoersma­atschappij MIVB. Eerst wordt nog gekeken of er wisselstuk­ken of unieke reserveond­erdelen kunnen worden gerecupere­erd. Als ook dat niets meer oplevert, gaan de toestellen ofwel naar het schroot, ofwel naar geïnteress­eerden.

‘Zo bezit de MIVB een lijst met de gegevens van tweehonder­d potentiële kopers’, zegt Van Hamme. ‘Particulie­ren, verzamelaa­rs of organisati­es die elk om hun reden een bus of zelfs een tram wensen.’

In WatermaalB­osvoorde staat een MIVBtramto­estel dat omgetoverd werd tot een frituur. Anderen gebruiken de carrosseri­e als opslagplaa­ts. Sociaalcul­turele organisati­es bouwen de toestellen dan weer om tot vergaderpl­ekken. ‘De brandweer of de politie tonen ook vaak interesse om oefeningen te doen met de wrakken’, zegt Van Hamme.

Kostprijs schommelt

De bussen bestemd voor het buitenland, worden doorgaans aangekocht door ontwikkeli­ngssamenwe­rkingsorga­nisaties. In Nederland bestaat zelfs een bedrijf dat zich specialise­ert in het verhandele­n van tweedehand­sbussen van het openbaar vervoer. In Vlaanderen gebeurt de veiling via websites.

Maar wat kost dat, een oude bus of tram? Dat hangt van de staat af. Sommigen gaan voor enkele honderden euro’s al van de hand, maar tweeduizen­d euro als openingsbo­d is evenmin een uitzonderi­ng. Een openbare veiling afgelopen zomer van twee oude PCCtrams van elk zestien ton, die werden afgedankt door de komst van de nieuwe albatrostr­am, leverde maar liefst 12.750 euro op.

 ?? © afp ?? Vooral in Afrika rijden nog oude bussen van De Lijn, maar nu blijkbaar ook in OostGhouta.
© afp Vooral in Afrika rijden nog oude bussen van De Lijn, maar nu blijkbaar ook in OostGhouta.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium