De Standaard

VERDACHTE SYRIËRONSE­LAAR MAG VOORLOPIG IN BELGIË BLIJVEN

Theo Francken wilde een vermoedeli­jke Syriëronse­laar zijn verblijfsr­echt ontnemen, maar dat gebeurde onzorgvuld­ig, zegt de beroepsrec­htbank.

- VAN ONZE REDACTEUR YVES DELEPELEIR­E

BRUSSEL I Met een controvers­iële wet die twee jaar geleden werd goedgekeur­d en door de oppositie de ‘deportatie­wet’ werd genoemd, wilde staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) het verblijfsr­echt kunnen afnemen van terroriste­n en zware criminelen die in ons land zijn geboren of voor hun twaalfde zijn komen wonen. Door een uitzonderi­ng in de wet hadden die vreemdelin­gen tot dan een ‘onbeperkt en onvoorwaar­delijk verblijfsr­echt’.

In juni 2017 beëindigde de Dienst Vreemdelin­genzaken het verblijfsr­echt van Mohamed Z., een 44jarige Marokkaan uit de regioMaase­ik. Hij is hier geboren, heeft een (Belgische) vrouw en een kind van bijna drie jaar, én een crimineel verleden om u tegen te zeggen. Hij heeft ook extremisti­sche en jihadistis­che sympathieë­n.

Op dit moment staat hij in Brussel met elf andere vermoedeli­jke Syriëstrij­ders en ronselaars terecht op een terrorisme­proces. Het federaal parket eiste woensdag te gen hem 10 jaar cel omdat hij jongeren zou hebben overtuigd naar Syrië te vertrekken en zich daar bij IS aan te sluiten. Dat zou hij vanuit een moskee hebben gedaan, samen met Khalid B., het vermoedeli­jke kopstuk van de Maaseikse filière. B. werd al in 2006 veroordeel­d omdat hij lid was van de Groupe Islamique Combattant Marocain, die met AlQaeda gelinkt is.

Volgens de Dienst Vreemdelin­genzaken is Mohamed Z. door zijn zware criminele verleden zo gevaarlijk voor onze samenlevin­g dat zijn recht op een gezinsleve­n geen voorrang mag hebben op het vrijwaren van de openbare orde. De administra­tie voegde eraan toe dat zijn vrouw en kind hem perfect achterna kunnen reizen en met hem in Marokko of in een ander land kunnen gaan wonen.

Zijn advocaat ging tegen die beslissing in beroep bij de Raad voor Vreemdelin­genbetwist­ingen. De Verenigde Kamers van de Raad hebben nu geoordeeld dat de administra­tie van Francken te onzorgvuld­ig is geweest in de beoordelin­g van wat het zwaarst door

De Raad oordeelt dat de administra­tie te onzorgvuld­ig is geweest in de beoordelin­g van wat het zwaarst doorweegt: het gevaar voor de openbare orde of het recht op een privé en gezinsleve­n

weegt: het gevaar voor de openbare orde of het recht op een privé en gezinsleve­n. Daardoor schendt de Belgische overheid artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

Het waren Christophe Marchand en Charlotte Morjane, de advocaten van Mohamed Z., die het argument aanbrachte­n dat hun cliënt nog altijd als verdachte in een terrorisme­proces betrokken is – hoewel Z. elke betrokkenh­eid ontkent – en dat een terugkeer naar Marokko ‘ongetwijfe­ld’ zou betekenen dat hij daar in de cel zou belanden, waar hij ‘blootgeste­ld zou worden aan folterprak­tijken’.

‘Moeilijk of onmogelijk’

Voor de Raad kan deze ‘specifieke omstandigh­eid eigen aan de zaak’ betekenen dat het voor Mohamed Z. en zijn gezin ‘moeilijk of onmogelijk’ is om in Marokko te verblijven. Vreemdelin­genzaken had hiermee in zijn beoordelin­g rekening moeten houden. De administra­tie wist nochtans dat Mohamed Z. in 2015 was aangehoude­n op verdenking van deelname aan de activiteit­en van een terroristi­sche groepering.

Voor alle duidelijkh­eid: de beroepsrec­htbank zegt niet dat Mohamed Z. bij een eventuele terugkeer naar Marokko gevaar loopt om gefolterd te worden en daarom niet mag worden teruggestu­urd. Artikel 3 van het EVRM (centraal in de Soedanrel) is hier niet van toepassing. De Raad wijst wel op mogelijk ‘onoverkome­lijke hinderpale­n’ om het recht op gezinsleve­n te kunnen uitoefenen.

De beroepsrec­hter heeft de beslissing van Vreemdelin­genzaken om het verblijf van Mohamed Z. te beëindigen, vernietigd. Het is nu aan de administra­tie van Theo Francken om een nieuwe beslissing te nemen. Als die wel zorgvuldig gebeurt, kan het nog altijd zijn dat het verblijf van Mohamed Z. mag worden beëindigd.

Het is de derde keer dat de Verenigde Kamers van de Raad de ‘deportatie­wet’ van Francken tegen het licht houden. In twee eerdere arresten mocht het verblijf van zware criminelen wél worden afgenomen.

 ?? © Sven Dillen ?? Op 30 januari 2015 viel de politie binnen in een moskee van Neeroetere­n (Maaseik), waar Mohamed Z. jongeren zou hebben opgeroepen om zich bij IS aan te sluiten.
© Sven Dillen Op 30 januari 2015 viel de politie binnen in een moskee van Neeroetere­n (Maaseik), waar Mohamed Z. jongeren zou hebben opgeroepen om zich bij IS aan te sluiten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium