De Standaard

WIE HEEFT DE GROOTSTE HEFBOMEN?

- KAREL VERHOEVEN

Er gaat wellicht geen dag voorbij dat aan de top van CD&V niet wordt teruggedac­ht aan de dramatisch­e uren tijdens de regeringso­nderhandel­ingen begin september 2014, waarin ze Marianne Thyssen verkoos boven Kris Peeters. Om het premiersch­ap van België te laten vallen voor een eurocommis­sariaat. Dat was een emotionele keuze, typerend voor CD&V toen. Na al haar opoffering­en was het aan Marianne. Ze zou bovendien belangrijk­e dingen gaan doen in Europa. Ze zou het sociale gezicht worden. Het door crisis kaalgesane­erde Europa had daar nood aan.

Of het CD&V in de federale regering wel voor de wind was gegaan met premier Peeters valt te betwijfele­n. Ook eerste minister Peeters had te kampen gekregen met een schaduwpre­mier in Antwerpen. Maar zeker is dat Thyssen niet het sociale gezicht van Europa geworden is. Op het grote podium mist ze de evidente zelfzekerh­eid die Margrethe Vestager tot behoedster van de Europeanen maakt.

Toch heeft Thyssen haar overwinnin­g beet. Politiek is het een huzarenstu­kje, na een complexe dans tussen Commissie, Parlement en Raad, tussen drie grote politieke families, tussen landen van oost en west, met vakbonden en werkgevers, onder grote druk van Emmanuel Macron.

Of de nieuwe regeling over de detacherin­g van werknemers in de praktijk zo’n verschil maakt, is voer voor debat. Thyssen kreeg gelijk loon voor gelijk werk, maar de sociale zekerheid blijft in het land van oorsprong. Poolse arbeiders blijven daardoor goedkoper en minder beschermd dan Belgische. Bovendien zitten de truckers niet in het akkoord. Maar ze heeft Europa een cruciale update gegeven. Ze past een regeling uit 1996 aan, toen de Unie uit vijftien lidstaten bestond die sociaaleco­nomisch op elkaar leken. Hoe groter Europa werd, hoe meer die regeling als bewijs ging gelden dat het Europese project een meedogenlo­ze vrije markt was die Europeanen tot elkaars concurrent­en maakte. Europa bracht volksverhu­izingen op de been en sloopte sociale beschermin­g. De Poolse loodgieter­s bedreigden de Franse, Duitse of Nederlands­e cultuur. Populisten hadden het antiEuropa­sentiment maar te plukken.

Het is duidelijk dat een eerste minister van België veel meer macht heeft dan een Eurocommis­saris, zei Yves Leterme terugblikk­end op de keuze van CD&V. Wellicht. Maar met dit akkoord levert Thyssen het bewijs dat de Europese Unie, ondanks de verlammend­e spanningen tussen oost en west, politiek nog altijd kan werken. Als commissari­s hertekent ze wat Europa voor burgers teweegbren­gt. Zo stut ze Europa. Of CD&V daar beter van wordt, is een heel andere vraag.

Als commissari­s hertekent Thyssen wat Europa voor burgers teweegbren­gt

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium