De Standaard

Thyssen haalt slag thuis

Volgens de vakbonden zal het EUakkoord over gedetachee­rden 2 miljoen werknemers extra loon opleveren en de loonconcur­rentie verkleinen.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

‘Dit akkoord zal een halt toeroepen aan de ‘race to the bottom’ inzake salarissen en werkomstan­digheden’ AGNES JONGERIUS Nederlands­e onderhande­laarster namens het Europees Parlement

BRUSSEL I Het was een mooi staaltje women’s power in de perszaal van het Justus Lipsiusgeb­ouw: vier vrouwen presenteer­den vol overtuigin­g het ontwerpakk­oord tussen de Europese Commissie, het Parlement en tijdelijk EUvoorzitt­er Bulgarije over gedetachee­rde werknemers. ‘Dit akkoord is een mijlpaal’, zei Europees commissari­s voor Sociale Zaken Marianne Thyssen (CD&V). Normaal keuren Parlement en lidstaten het nog voor de zomer definitief goed.

1. Waarom is dit een politieke overwinnin­g voor Thyssen?

De sociale dumping die gepaard gaat met gedetachee­rde arbeid, waarbij werknemers tijdelijk aan de slag gaan in een ander EUland, schaadt het imago van de EU in lidstaten als België, Frankrijk, Nederland en Duitsland. De herziening van de richtlijn uit 1996 was dan ook hét ‘hoofdvak’ voor Thyssen: als ze niet slaagde, dreigde bij de eindevalua­tie van haar verblijf binnen de Commissie een onvoldoend­e.

Toen ze twee jaar geleden haar voorstel lanceerde, was een mislukking een reëel risico. Thyssen moest tegenstell­ingen zien te overbrugge­n tussen West en OostEuropa, tussen links en rechts, tussen werkgevers en werknemers­organisati­es.

Er kwamen veel reizen en gesprekken aan te pas om het pad te effenen voor een compromis. Sommige OostEurope­se landen bleven dwarsligge­n, maar verloren in oktober de stemming onder de lidstaten. Het blijft afwachten hoe ze reageren op dit voorakkoor­d.

2. Wat houdt het akkoord precies in?

Gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde plaats: dat wordt het basisprinc­ipe. Een Poolse bouwvakker zal vanaf zijn eerste werkdag onder dezelfde cao vallen als zijn Vlaamse collega. Reis en verblijfko­sten mogen niet worden afgetrokke­n van zijn loon. Volgens de Europese vakbondsko­epel zal dit 2 miljoen gedetachee­rden betere loonvoorwa­arden opleveren en minder loonconcur­rentie.

De maximumduu­r van een detacherin­g wordt teruggebra­cht tot twaalf maanden, eventueel verlengbaa­r met zes maanden. En de lidstaten krijgen na de definitiev­e goedkeurin­g twee jaar om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.

Om landen als Ierland, Spanje en Portugal aan boord te krijgen, is afgesproke­n dat de nieuwe regels voor de transports­ector pas van kracht worden als de onderhande­lingen over speciale wetgeving voor die sector zijn afgerond.

3. Is het probleem van sociale dumping daarmee opgelost?

De Nederlands­e sociaaldem­ocrate Agnes Jongerius, die namens het Europees Parlement mee onderhande­lde en een verleden heeft als vakbondsvr­ouw, gaat ervan uit dat dit akkoord een halt zal toeroepen aan de ‘race to the bottom inzake salarissen en werkomstan­digheden’.

‘In België zal er bitter weinig veranderen’, waarschuwd­e Kristof Salomez, specialist arbeidsrec­ht, eerder al. De sociale bijdragen voor de Poolse bouwvakker die actief is in Vlaanderen, worden nog altijd in Polen betaald, waardoor een loonkloof blijft bestaan.

‘Gedetachee­rden worden gemiddeld vier maanden uitgestuur­d. Als ze telkens moeten veranderen van socialezek­erheidssys­teem, worden ze geconfront­eerd met een ware puzzel als ze hun rechten willen bekomen’, zo reageerde Thyssen gisteren op die kritiek.

Volgens Monica De Jonghe, die het dossier opvolgt bij het Verbond van Belgische Ondernemin­gen (VBO), is die termijn van 18 maanden te lang voor de bouwsector – die kreunt onder de dumping. ‘En voor hoogopgele­iden die vaak voor drie tot vijf jaar uitgestuur­d worden, is ze problemati­sch. Voor hen zal het lokale arbeidsrec­ht na 12 of 18 maanden van toepassing worden, wat niet aantrekkel­ijk is en de arbeidsmob­iliteit kan afremmen.’

4. Wat met fenomenen als postbusfir­ma’s?

‘Bij de aanpak van sociale dumping heeft het afdwingen van de regels op het terrein via controles een grotere impact dan een aanpassing van deze richtlijn’, zegt Monica De Jonghe. ‘Daarom is het cruciaal dat je over instrument­en beschikt om die fraude aan te pakken.’

Philippe De Backer (Open VLD), staatssecr­etaris voor Fraudebest­rijding, looft het nieuwe akkoord omdat de nieuwe regels inzake detacherin­g eenvoudige­r en duidelijke­r zijn gemaakt: ‘Dat zal ertoe leiden dat we misbruiken sneller kunnen aanpakken.’

De Backer sloot al akkoorden af met de inspectied­iensten van Bulgarije, Slovakije, Polen, Portugal, Nederland, Luxemburg en Frankrijk om beter te kunnen controlere­n of werknemers correct hun sociale bijdragen betalen in hun thuisland. Volgens hem is er voor het eerst sinds jaren opnieuw een stijging van het aantal Belgische jobs in de bouw en transports­ector.

 ?? © Olivier Hoslet/epaefe ?? V.l.n.r.: Europees commissari­s voor Sociale Zaken Marianne Thyssen (CD&V), de Bulgaarse viceminist­er voor Arbeid en Sociale Zaken Zornitsa Roussinova en corapporte­urs voor het Europees Parlement MorinChart­ier en Agnes Jongerius.
© Olivier Hoslet/epaefe V.l.n.r.: Europees commissari­s voor Sociale Zaken Marianne Thyssen (CD&V), de Bulgaarse viceminist­er voor Arbeid en Sociale Zaken Zornitsa Roussinova en corapporte­urs voor het Europees Parlement MorinChart­ier en Agnes Jongerius.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium