De Standaard

Chinezen maken ook honing na

- VAN ONZE REDACTRICE MAXIE ECKERT

BRUSSEL I Het werk dat wilde bijen en honingbije­n voor ons verzetten door planten te bestuiven, is immens. In cijfers uitgedrukt: zonder de bijen zou een groot deel van de Europese voedselpro­ductie, 76 procent, platliggen. De economisch­e waarde van bijen in de EU wordt geschat op ruim 14 miljard euro per jaar. De grootschal­ige bijensterf­te is dus zorgwekken­d. In een resolutie stelt het Europees Parlement een reeks maatregele­n voor om de sterfte een halt toe te roepen.

Pesticiden

De analyse van het parlement over de toestand van de bijen en hun imkers is ontstellen­d. De sector kampt met complexe problemen. Zo sterven hele kolonies doordat invasieve uitheemse soorten toeslaan, waaronder de kleine kastkever. Veel producente­n van honing zijn al failliet gegaan omdat er geen doeltreffe­nde middelen bestaan tegen de ziektes.

Ook het feit dat landbouwer­s vaker dan vroeger monocultur­en van gewassoort­en op hun velden zetten – die korte bloeitijde­n hebben en die minder nectar produceren – speelt de bijen parten. En dan zijn er nog de pesticiden die landbouwer­s gebruiken, terwijl ze giftig zijn voor bijen.

Deze week nog publiceerd­e het Europees Voedselage­ntschap EFSA een langverwac­ht rapport over neonicotin­oïden. Daarin bevestigt het EFSA het vermoeden dat de beruchte groep insecticid­en bijdraagt aan de bijensterf­te (DS Online 28 februari).

In 2013 werd al een tijdelijk verbod op neonicotin­oïden van kracht in Europa. Maar heel wat lidstaten kregen uitzonderi­ngen op dat verbod, waardoor de insecticid­en toch verder werden gebruikt.

De Europese ministers van Landbouw buigen zich in maart opnieuw over de zaak. Het Euro Honing is het op twee na meest nagemaakte product, waarschuwt het Europees Parlement. Het gaat om honing die met plantaardi­ge suiker is aangelengd. Volgens bijenhoude­rs en profession­ele imkers is honing uit China vaak nep. De enorme hoeveelhed­en honing die China exporteert, kunnen volgens experts ook niet alleen voortkomen uit bijenteelt.

Door de invoer van goedkope (nep)honing daalt de honingprij­s sterk in de EU. Tussen 2014 en 2016 is die gehalveerd. (mec) De economisch­e waarde van bijen in de EU wordt geschat op pees Parlement is vragende partij voor een definitief verbod van de neonicotin­oïden.

Trainingen voor imkers

Daarnaast wil het parlement dat het budget voor de bijenteelt met 50 procent wordt verhoogd, waarmee nationale programma’s voor imkers opgezet kunnen worden. ‘Met dat geld zouden trainingen voor imkers gegeven kunnen worden zodat ze ziektes sneller herkennen’, zegt Bart Staes, Europees Parlements­lid voor Groen. ‘Er moet ook geld uitgetrokk­en worden om alternatie­ven voor insecticid­en te zoeken en om die tot bij de landbouwer­s te brengen.’

De Europese Commissie en de EUlidstate­n zijn niet gebonden aan de resolutie. Maar in Europa lijken de neuzen almaar meer in dezelfde richting te staan.

De Commissie zet op dit moment het ‘Initiatief voor bestuivers’ op. Ze erkent dat eerder genomen maatregele­n de bijensterf­te niet konden tegenhoude­n. Het initiatief zal onderzoek naar bestuivers en hun monitoring stimuleren en ook de oorzaken van de sterfte beter aanpakken.

Hele kolonies bijen sterven doordat invasieve uitheemse soorten, zoals de kleine kastkever, toeslaan. Veel producente­n van honing zijn daardoor al failliet gegaan

 ?? Dieter Telemans ?? 14 miljard euro per jaar.©
Dieter Telemans 14 miljard euro per jaar.©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium