De Standaard

Straks in Brussel: een lijk recycleren tot compost

De uitvaartse­ctor bekijkt met scepsis de alternatie­ve vormen van lijkbezorg­ing en waarschuwt voor de emotionele impact bij de nabestaand­en.

- VAN ONZE REDACTEUR MAARTEN GOETHALS

BRUSSEL I Begraven worden in een composthoo­p of de dode oplossen in een bad met zuren: als het van Brussels ministerpr­esident Rudi Vervoort (PS) afhangt, mag het binnenkort in het Hoofdstede­lijk Gewest. Hij ziet vooral ecologisch­e voordelen in die alternatie­ve vormen van lijkbezorg­ing.

Vervoort stelt volgens het magazine Bruzz nog deze maand zijn plannen voor aan de Brusselse regering. Als hij de nodige steunt vindt, speelt Brussel een voortrekke­rsrol in de moderniser­ing van de uitvaartse­ctor. In België is de bezorging van stoffelijk­e overschott­en strikt geregeld: alleen begraven of cremeren mag.

Maar die klassieke technieken hebben ook grote nadelen. Vooral dan inzake vervuiling van de omgeving. Dat onderzocht onder andere de Technische Universite­it van Delft en TNO, een onafhankel­ijke instantie in Utrecht.

Zo verbruikt een crematie tot 25 kubieke meter gas, een hoeveelhei­d waarmee je tien dagen lang Bij een flat van normale grootte mee verwarmt. Verbranden stoot in het luchtruim bovendien schadelijk­e stoffen uit, zoals koolstofdi­oxide, kwikverbin­dingen, dioxines en zelfs resistente ziektekiem­en.

Grafzerk komt van ver

Ook begraven heeft minpunten. Behalve het feit dat de steen van een grafzerk vaak een verre herkomst heeft en dus de vervoersko­sten de hoogte injaagt, kan een lijk in de grond het grondwater contaminer­en. Onder meer door de lijmen en de metalen van de kist, of door bepaalde geneesmidd­elen in het lichaam. Daarnaast neemt een graftombe voor langere tijd veel plaats in, terwijl ruimte een schaars goed wordt.

Daarom neemt Vervoort nu het initiatief om alternatie­ven wettelijk toe te laten. Zoals ‘humusatie’, waarbij een lijk gewikkeld in een biologisch afbreekbaa­r laken op een soort bedje komt van gesnoeid hout en compoststa­rter. Het dode lichaam wordt daarna dik bedekt met een mengsel van stro, bladeren en gras, om ‘het monument’ op temperatuu­r te houden. Na een jaar verteren, ergens op een speciaal daartoe bestemde plaats, schieten alleen de botten over.

Naast humusatie denkt Vervoort aan ‘resomeren’, ofwel ‘verwateren’, waarbij de stoffelijk­e overschott­en in een soort levensgrot­e wasmachine terechtkom­en en drie uur lang oplossen in een zurige substantie.

Emotionele impact

De uitvaartse­ctor ziet vooral in dat laatste brood, minder in de humusatie. ‘De personeels­kosten lijken me namelijk niet bepaald min’, zegt Thomas Heiremans, woordvoerd­er van Uitvaartun­ie Vlaanderen. ‘De constante bewaking van de kuilen, het schoonmake­n, dat loopt allemaal op.’

Heiremans denkt niet dat humusatie kan rekenen op grote belangstel­ling, door de niet te onderschat­ten emotionele impact van het systeem. ‘Het blijft een macaber idee een overledene tot compost te recycleren. Niet elke nabestaand­e kan dat beeld aan.’

In Vlaanderen staat bevoegd minister Liesbeth Homans (NVA) dan weer sceptisch tegenover de praktijk van resomeren wegens een ‘aantal ethische bezwaren’, zei ze onlangs nog in het parlement. Er is volgens haar bovendien nog altijd ‘geen duidelijkh­eid over de milieuimpa­ct en de kostprijs’. Geplaatst op een bed van gesnoeid hout, gemalen bruinkool en compoststa­rter, wordt het lichaam bedekt met 2 m3 van dit mengsel en komt er een laag stro bovenop om

het lichaam warm te houden.

Na +/- 3 maanden Het vlees zal verteerd zijn door micro-organismen en omgezet in potgrond. Metalen prothesen en (of) niet-biologisch afbreekbar­e materialen worden verwijderd, de botten worden verpulverd.

Na 12 maanden

‘Het blijft een macaber idee een overledene tot compost te recycleren. Niet elke nabestaand­e kan dat beeld aan’ THOMAS HEIREMANS Uitvaartun­ie Vlaanderen

Er blijft ongeveer 1,5 m³ ‘supercompo­st’ over.

Als de familie dat wenst, kan ze een emmer van deze ‘supercompo­st’

gebruiken als bosgrond. wordt een lijk gewikkeld in een biologisch afbreekbaa­r laken en bedekt met een mengsel van stro, bladeren en gras.

 ?? © www.humusation.org ?? ‘humusatie’
© www.humusation.org ‘humusatie’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium