De Standaard

Deurwaarde­rs en incassobur­eaus in het vizier

Wie schulden heeft, mag niet langer torenhoge kosten aangereken­d krijgen. De regering werkt aan een plan om de kosten te beteugelen.

-

BRUSSEL I Een relatief kleine schuld van 50 euro kan na aanmaninge­n en de inschakeli­ng van een deurwaarde­r of incassobur­eau tien tot soms vijftien keer groter worden. Oppositiep­artij SP.A bereidde de voorbije maanden tien wetsvoorst­ellen voor om die praktijken aan banden te leggen, en ook de regering werkt aan oplossinge­n.

De problemati­ek van de schulden heeft vele kanten en ingangen. Zo wil minister van Consumente­nzaken Kris Peeters (CD&V) dat de betalingsk­osten, na aanmaninge­n en boetes, nooit groter worden dan de eigenlijke schuld. De betalingst­ermijn moet ook van 15 dagen tot 30 dagen opgetrokke­n worden, zodat mensen binnen die termijn een loon of uitkering ontvangen.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V), die over de inning van de schuld gaat, voegt daar nog een regel aan toe. Hij wil dat bij de inning 60 procent van de afbetaling altijd naar de schuld gaat, en 40 procent van de totale som naar de inningskos­ten. Om zo te vermijden dat mensen enkel de kosten afbetalen, en niet de schuld. Maar dat is in de regering nog niet afgeklopt. Zo vinden liberalen dat je de schuldeise­r – bijvoorbee­ld een kleine zelfstandi­ge – het uitzicht op 100 procent terugbetal­ing van de hoofdsom niet mag ontnemen.

Gerechtsde­urwaarder

Geens werkt ook nog aan een moderniser­ing van het beroep van gerechtsde­urwaarder. De minister focust in een nieuwe wet ook op de bemiddelen­de rol ervan. Er komt ook een inschakeli­ng van een onafhankel­ijke ombudsman bij klachten over deurwaarde­rs. Nu komen de klachten toe bij de deurwaarde­r zelf.

Staatssecr­etaris Zuhal Demir (NVA), bevoegd voor armoedebes­trijding, hamert dan weer op een gratis eerste aanmaning, een sneller voorstel voor een afbetaling­splan en een tijdige doorverwij­zing naar de hulpverlen­ing.

Geens wil dat bij de inning 60 procent van de afbetaling altijd naar de schuld gaat, en 40 procent van de totale som naar de inningskos­ten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium