De Standaard

‘Elke gekende website die handelt in cryptomunt­en mag rekenen op onze uitgesprok­en aandacht’

De fiscus richt zijn pijlen op Belgen die in cryptomunt­en beleggen. De eerste dossiers zijn geopend en de honger is nog niet gestild.

- VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS

BRUSSEL I De Bijzondere Belastingi­nspectie (BBI) jaagt in toenemende mate op Belgen die beleggen in cryptomunt­en, zoals de bitcoin. Momenteel zijn er drie dossiers in behandelin­g. De Belgische fiscus kreeg daarvoor van de Finse belastingd­ienst informatie doorgespee­ld over Belgen die op een Finse beurs voor cryptomunt­en actief zijn. Met die info in de hand zijn de controleur­s verhaal gaan halen bij drie belastingp­lichtigen. Een vierde dossier is intussen zonder gevolg afgesloten.

Wie speculeert met cryptomunt­en moet op de winsten een belasting van 33 procent betalen, die hij moet aangeven onder ‘diverse inkomsten’ op zijn belastingb­rief. Die regel werd eind vorig jaar ingevoerd. Maar het is moeilijk voor de inspectie om dat af te dwingen, omdat handelaars in cryptomunt­en handelen via ondoorzich­tige buitenland­se handelspla­tformen.

Toch is de fiscus van plan om de controle van cryptohand­elaars gevoelig te versterken. ‘Dit is een wereld waar voor financiële administra­ties van alles kan inzitten’, zegt Francis Adyns, woordvoerd­er van de FOD Financiën.

Haal het bij de beurzen

Bij de drie lopende onderzoeke­n kreeg de fiscus informatie over Belgen van een buitenland­se belastingd­ienst doorgespee­ld. Maar tegelijk is de belastingd­ienst van plan om cryptobeur­zen rechtstree­ks te benaderen om informatie over landgenote­n op te vragen. De fiscus vindt daarvoor inspiratie in de VS, waar de cryptobeur­s Coinbase door een rechter werd verplicht om informatie van 13.000 gebruikers over te maken aan de belastingd­ienst IRS.

‘Er zal worden onderzocht of een soortgelij­ke vraag als die van de IRS kan worden gesteld’, zegt Adyns. Omdat Coinbase een Amerikaans­e vennootsch­ap is, zal de fiscus daarbij een beroep doen op de administra­tieve bijstand die is voorzien in het dubbelbela­stingverdr­ag met de Verenigde Staten.

Maar het zal niet bij Coinbase blijven. ‘Er zijn verschille­nde andere websites die handelen in bitcoins en tal van andere cryptomunt­en’, zegt Adyns. ‘Elke gekende website in dit domein mag rekenen op onze uitgesprok­en aandacht.’

Bij de belastingd­ienst willen ze niet verklappen welke triggers de aanleiding vormen om informatie over Belgen op te vragen. ‘Wij gaan onze recepten niet prijsgeven’, klinkt het.

Tegenstand

In elk geval mogen de inspecteur­s flink wat tegenkanti­ng van de cryptobeur­zen verwachten. Zo vroeg de Amerikaans­e IRS aan Coinbase aanvankeli­jk om informatie over liefst een half miljoen gebruikers. De beurs vocht dat verzoek aan voor de rechter. ‘In een poging om onze klanten, en de hele sector, te beschermen tegen ongewenste bemoeienis­sen van de overheid’, stelt het bedrijf strijdlust­ig in een persberich­t. De rechter gaf Coinbase deels gelijk: er moest van ‘maar’ 13.000 klanten een beperkte hoeveelhei­d informatie worden overhandig­d. Het bedrijf bestempeld­e dat als ‘een gedeelteli­jke, maar belangrijk­e overwinnin­g’.

Als Coinbase zich al zo sterk verweert als de Amerikaans­e IRS op de deur klopt, is het maar de vraag wat er gebeurt wanneer de Belgische belastingi­nspectie dat doet. Coinbase gaf op die vraag geen antwoord.

FRANCIS ADYNS FOD Financiën

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium