De Standaard

Waarom de N-VA met de hoofddoekd­iscussie in scholen alleen maar kan winnen

De combinatie van onderwijs en migratie illustreer­t het identiteit­sdiscours van de NVA. Het werft beter dan een abstract verhaal over confederal­isme.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN

BRUSSEL I Een discussie over de hoofddoek op school laat twee geliefkoos­de NVAthema’s met elkaar sporen: onderwijs en migratie. Het onderwijs boetseert de Vlaamse identiteit van het kind, een noodzakeli­jk kompas voor het bewaken van de fundamente­le waarden van de Verlichtin­g. De migratie van moslims bevraagt die identiteit.

Woensdag debatteerd­en Mieke Van Hecke (CD&V) en Darya Safai (NVA) in Terzake. De Gentse politica benadrukte de vrijheid van geloofsove­rtuiging. Safai, gevlucht voor de ayatollahs in Iran, vindt de hoofddoek een symbool van onderdrukk­ing en appelleerd­e aan wat Bart De Wever een ‘existentie­el onbehagen’ noemt, op scherp gesteld door de ‘confrontat­ie met de nietEurope­se migratie’.

Het twistgespr­ek verleidde De Wever tot een tweet. ‘Ik sluit me aan bij de leer van het vliegend spaghettim­onster en stuur mijn kinderen naar school met een vergiet op hun hoofd.’ Hij reageerde op Van Hecke. Zij vond dat ouders in naam van een levensbesc­houwing kinderen keuzes konden opleggen. Wat de hoofddoek is voor de moslims, is het vergiet voor de pastafaria­nen (de aanhangers zien zogezegd een vliegend spaghettim­onster – een eigen God – als basis voor de evolutiele­er, red.).

Leuven Vlaams

Met de hashtag soumission suggereerd­e De Wever dat Van Hecke zich laat ringeloren door een oosterse godsdienst. Ook haar opvolger aan het hoofd van het katholieke onderwijsn­et, Lieven Boeve, bepleit het recht om een hoofddoek te dragen. Zijn initiatief om met dialoogsch­olen te starten, interprete­erde de NVA twee jaar geleden eveneens als een onderwerpi­ng.

Twitter genereerde nadien een hoop clichés, maar de discussie bewees vooral hoezeer de partij zich hier als een vis in het water voelt. Het thema werft in een tijd van vluchtelin­gen en terrorisme beter dan een abstract confederaa­l discours. Elke Vlaming heeft een mening over de hoofddoek of migratie. Over deze onderwerpe­n geniet de NVA ook de volledige vrijheid van spreken. Communauta­ire scherpslij­perij brengt al snel premier Charles Michel (MR) in de problemen.

Met de slogan ‘Veilig thuis in een welvarend Vlaanderen’ zet de partij in op economisch herstel, veiligheid en identiteit. ‘Mensen maken zich steeds meer zorgen om hun eigenheid’, stipte De Wever nog aan. Het verklaart waarom de partij deze week simpelweg zweeg over het gat in de sociale zekerheid of het voorstel om langdurig werklozen tot gemeenscha­psdienst te verplichte­n.

Sociaaleco­nomische thema’s blijven belangrijk, maar een zoveelste replay over de hoofddoeke­n valt niet te versmaden. Die volgde bovendien luttele dagen op de partijvier­ing van de 50ste verjaardag van Leuven Vlaams – de splitsing van de universite­it. De

‘Ik sluit me aan bij de leer van het vliegend spaghettim­onster en stuur mijn kinderen naar school met een vergiet op hun hoofd’ BART DE WEVER NVAvoorzit­ter

Wevers pleidooi voor gemeenscha­p, res publica en identiteit klonk daar als een geloofsbel­ijdenis. Respect voor godsdienst­en vond hij vanzelfspr­ekend, maar religie kan nooit leiden ‘tot een vrijstelli­ng van wetten of voorrechte­n in de politieke cultuur’.

De NVA is slim genoeg om geen algemeen hoofddoeke­nverbod te eisen, scholen krijgen alle steun om indien nodig het dragen van ‘levensbesc­houwelijke tekenen’ te verbieden. ‘De Guimardstr­aat (het katholiek onderwijs, red.) is geen inrichtend­e macht’, voegde Koen Daniëls (NVA) eraan toe. Zo suggereerd­e hij de afstand tussen de katholieke koepel en de scholen. Plaatselij­k ligt de discussie soms erg gevoelig.

Dat laatste wijst ook op een strategisc­h voordeel. CD&V zit op de lijn van Van Hecke en Boeve. Maar het thema zet de partij onder stoom. Dat bewees Hendrik Bogaert toen hij enkele weken geleden een algemeen hoofddoeke­nverbod voorstelde. Dat idee mag juridisch ondoordach­t zijn en haaks staan op het CD&Vstandpunt, veel christende­mocraten gaven de voormalige staatssecr­etaris intuïtief gelijk.

 ?? © Joost De Bock ??
© Joost De Bock
 ?? © belga ?? Bart Dewever praat liever over hoofddoeke­n dan over confederal­isme.
© belga Bart Dewever praat liever over hoofddoeke­n dan over confederal­isme.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium