De Standaard

Scholieren slaags in Dendermond­e

Drie zware incidenten doen de kwalijke reputatie van de Dendermond­se stationsbu­urt weer alle eer aan.

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON GRYMONPREZ

BRUSSEL I Zaterdagav­ond deed zich tussen twee groepen allochtone jongeren een incident voor op een fuif in Hamme. Maandag kwam het tot een massale vechtparti­j aan het station van Dendermond­e, waar de jongeren schoollope­n. Woensdag dreigde het conflict opnieuw te escaleren, maar de verhoogde politiemac­ht smoorde het conflict snel in de kiem. 22 personen werden aangehoude­n.

De jongeren zijn niet afkomstig uit Dendermond­e zelf. ‘Toch willen we het conflict niet van ons afschuiven’, laat burgemeest­er Piet Buyse (CD&V) weten. De politiezon­e van HammeWaasm­unster werd gecontacte­erd. Zij zal de betrokken minderjari­gen samen met de ouders uitnodigen voor een gesprek op het politiekan­toor.

Dat de groep uit Hamme komt, verrast korpschef Maria De Sterck. Zij heeft geen weet van conflicten met jongeren binnen de gemeente of van spanningen binnen of met de grote Turkse gemeenscha­p.

Probleembu­urt

Zo komt de stationsbu­urt van Dendermond­e alweer negatief in beeld. Het station, waar ook de regiobusse­n vertrekken, is een centrale plaats voor instromend­e scholieren uit randgemeen­ten. Van de 4.500 middelbare scholieren in Dendermond­e komt ongeveer de helft van buiten de gemeente, met name uit Lebbeke en Hamme. De stationsbu­urt is daardoor een plaats waar scholieren graag rondhangen.

‘En daar is op zich niets mis mee’, benadrukt burgemeest­er Buyse. ‘Alleen kunnen zulke vechtparti­jen niet door de beugel.’ Vorige week werd bij een vechtparti­j nog een persoon aangehoude­n, aldus de burgemeest­er.

In maart 2016 werd Dendermond­e nog opgeschrik­t door een massale vechtparti­j tussen voornameli­jk allochtone jongeren. Door een verhoogde politieaan­wezigheid en samenwerki­ng met ouders en scholen werd het conflict de kop ingedrukt.

De precieze oorzaak van de rellen is niet duidelijk, al wijst de burgemeest­er op de centrale functie van de stationsbu­urt, waar de vele scholieren elkaar ontmoeten. Buyse geeft ook aan dat er drugs worden gedeald.

‘Elk jaar doen zich wel gelijkaard­ige vechtparti­jen voor in de stationsbu­urt’, zegt Nick Van Kerckhoven, de directeur van de Middenscho­ol Atheneum. Voor hem zijn de recente incidenten

‘Elk jaar doen zich wel gelijkaard­ige vechtparti­jen voor in de stationsbu­urt’ NICK VAN KERCKHOVEN Directeur Middenscho­ol Atheneum

geen verrassing. Al meer dan 14 jaar organiseer­t het Atheneum naschoolse studie voor scholieren. Niks bijzonders, maar Van Kerckhoven stimuleert die naschoolse opvang vooral om de scholieren na vier uur weg te houden van de stationsbu­urt. Op informatie­avonden promoot hij dat systeem ook bij ouders.

Banlieue van Brussel?

Is Dendermond­e, samen met de Denderstre­ek, dan een soort banlieue van Brussel, zoals De Morgen in november schreef? Want een deel van de relschoppe­rs van 25 november in Brussel kwam uit de Denderstre­ek. Jo Fonck (SP.A), de burgemeest­er van Denderleeu­w, noemde de streek toen ‘de uitdeinend­e olievlek van Brussel’.

Burgemeest­er Buyse ontkent dat ook Dendermond­e binnen dat patroon valt, omdat de jongeren die bij de vechtparti­j betrokken waren niet uit het Brusselse afkomstig zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium