De Standaard

Bocht van Trump doet wapenlobby opschrikke­n

Met zijn oproep aan Congresled­en om een strengere wapenwet voor te stellen, verbaast president Trump politiek Washington. Tegelijk zet hij een belangrijk­e campagnesp­onsor te kijk.

- VAN ONZE REDACTRICE INE ROOX

BRUSSEL I ‘Het leverde misschien goeie tv op, maar het ging wel over slecht beleid dat de veiligheid van onze kinderen niet vooruithel­pt’, zei Jennifer Baker. De topvrouw bij de wapenlobby NRA reageerde knarsetand­end op Trumps ongewone vergaderin­g met Congresled­en over de wapenwetge­ving in de VS. Ze duurde ruim een uur en werd integraal uitgezonde­n.

Dat de NRA de campagne van Donald Trump met 30 miljoen dollar spijsde en dat NRAtoplui afgelopen weekend nog een ontmoeting hadden met de president, mocht niet baten. Trump liet niet alleen de Congresled­en van meerderhei­d en oppositie, maar ook de wapenlobby verbluft achter. Hij gaf te kennen dat de leeftijdgr­ens voor de houders van bepaalde wapens voor hem best mag worden opgetrokke­n van 18 naar 21 jaar. De NRAtoplui hadden Trump nochtans expliciet gezegd dat zij daartegen zijn.

De president zei de Congresled­en dat zij ‘bang van de NRA zijn, omdat de NRA invloed op jullie heeft. Op mij niet zo veel als op jullie.’ De Amerikaans­e president leek er enig plezier in te scheppen dat hij zo machtig is dat hij kan ingaan tegen de belangen van de machtige lobbygroep van wapenhoude­rs en fabrikante­n. De NRA is met vijf miljoen leden een van de invloedrij­kste organisati­es die de Republikei­nse partij steunen.

Background­controles

Trumps nieuwe standpunte­n over wapens waren al uitgelekt (DS 22 februari), maar nu sprak hij ze ook publiek uit én riep hij Congresled­en op om werk te maken van een krachtige, strengere wapenwet. Behalve een verhoging van de leeftijdsg­rens en strengere background­controles – wat een meerderhei­d van Amerikanen ook toejuicht – blijft de president ook een voorstande­r van meer controles op schoolcamp­ussen en vindt hij nu dat mensen met mentale problemen best geen wapen hebben. De politie mag het zelfs eerst afpakken, nog voor een rechter dat heeft beslist, zei Trump. Op dat punt viel hij zijn vicepresid­ent Mike Pence in de rede: ‘Of je pakt het gewoon eerst af en trekt dan naar de rechter. Anders duurt het allemaal te lang.’ Dat is een flinke bocht voor de man die de verstrengd­e background­controles van zijn voorganger Obama op dat vlak juist heeft afgeschaft.

Trump trachtte tijdens de vergaderin­g te tonen dat hij boven het partijpoli­tieke gewoel kan staan, en een deal tussen Republikei­nen en Democraten wil bezegelen. Hij herhaalde geregeld dat het wetsvoorst­el van de Democratis­che senator Joe Manchin en zijn Republikei­nse collega Patrick Toomey als basis kon dienen van die ‘ambitieuze’ nieuwe wapenwet. Manchin en Toomey dienden enkele jaren geleden al vergeefs een wetsvoorst­el in voor strengere background­controles bij wapenverko­op via het internet en op wapenbeurz­en. Ze willen het nu nieuw leven inblazen. Democraat Manchin merkte daarbij op dat Trump wat wapens betreft over meer macht beschikt dan zijn voorganger Obama: ‘Niemand zal Trump ervan verdenken dat hij iemand zijn wapen zal afpakken’.

Boze Republikei­nen

De Democratis­che oppositie is hoopvol, maar sommige conservati­eve Republikei­nen zijn boos. Senator Ben Sasse verweet Trump een gebrek aan standvasti­gheid: ‘We gaan niet zomaar wat grondwette­lijke bepalingen schrappen, gewoon omdat de laatste persoon die met de president heeft gesproken ze niet leuk vindt.’ Of Amerikaans­e wetgevers er nu wél in zullen slagen om strengere controles op wapengebru­ik en bezit in te voeren – en of Trump bij dit standpunt blijft – moet blijken. Daartoe zal het momentum moeten aanhouden dat in de VS is ontstaan sinds de dodelijke schietpart­ij van valentijns­dag, op de middelbare school van Parkland, Florida.

‘Jullie zijn bang van de NRA, omdat de NRA invloed op jullie heeft. Op mij niet zo veel als op jullie’ PRESIDENT TRUMP Tegen Congresled­en

 ?? © reuters/efaepe ?? Een zegeningsc­eremonie van de Sanctuary Church in Pennsylvan­ia. Parochiane­n werd gevraagd om hun wapen mee te brengen. Voor de kerk symbolisee­rt een wapen de ‘ijzeren roede’ in de ‘Openbaring­en’.
© reuters/efaepe Een zegeningsc­eremonie van de Sanctuary Church in Pennsylvan­ia. Parochiane­n werd gevraagd om hun wapen mee te brengen. Voor de kerk symbolisee­rt een wapen de ‘ijzeren roede’ in de ‘Openbaring­en’.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium