De Standaard

Toporovski laat kunstwerke­n zelf onderzoeke­n

De eigenaar van de Russische kunstwerke­n in Gent zegt dat de Russische oligarch Petr Aven eigenlijk zijn collectie in diskrediet wil brengen.

- GEERT SELS TOM ZONDERMAN Petr Aven.

In een interview met L’Echo en De Tijd zegt Igor Toporovski, de eigenaar van de 26 omstreden bruiklenen Russische kunst in Gent, dat hij de expertenco­mmissie van minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) niets in de weg heeft gelegd.

Toporovski zegt dat hij zijn toestemmin­g bevestigde om enkele werken te laten onderzoeke­n en daarna slechts ‘enkele verduideli­jkingen bij de methodolog­ie en de keuze voor het laboratori­um’ had gevraagd.

Al trekt hij wel de deskundigh­eid van de commissie in twijfel. ‘De commissie bestond uit drie leden die niet competent zijn om Russische kunst te beoordelen. En voorzitter Thomas Leysen is aandeelhou­der van Mediahuis.’ Toporovski verwijst daarmee naar De Standaard, die het nieuws over de mogelijk vervalste kunstwerke­n uitbracht.

Hij kondigt aan dat hij zijn kunstwerke­n nu zelf laat onderzoeke­n bij ‘gerenommee­rde buitenland­se labs’. Die materiaalt­echnische analyse kent wel andere spelregels. In het eerste geval maakte de commissie de selectie van de werken waarbij ze twijfels had, zonder inspraak van het museum of de eigenaars.

Bij het onderzoek dat Toporovski laat uitvoeren, bepaalt hijzelf welke stukken worden geanalysee­rd. Niets houdt hem dus tegen om die werken te kiezen waarvan hij zeker is dat ze de test zullen doorstaan.

Diskrediet

In het interview verklaart Toporovski verder openlijk de oorlog aan de Russische oligarch Petr Aven. ‘Hij heeft zelf een grote verzamelin­g en wil mijn collectie in diskrediet brengen’, zegt Toporovski, die erop wijst dat Aven op de zwarte lijst staat die het Amerikaans­e ministerie van Financiën op 29 januari bekendmaak­te.

Daarop staan 210 Russische oligarchen die nauwe banden hebben met het Kremlin en die een vermogen hebben van meer dan één miljard dollar. Zij lopen het risico op sancties. Na de publicatie maakte Forbes bekend dat de lijst alleen een exacte kopie was van de vermogensr­anking die het blad opstelde voor 2017.

Forbes schat het vermogen van de 62jarige Aven op 5,1 miljard dollar. Hij staat mee aan het hoofd van de Alfa Group, die belangen heeft in banken, olie en vastgoed. Begin jaren 90 was hij minister van Buitenland­se Economisch­e Zaken.

In 2011 zei Aven op een persconfer­entie in Moskou dat hij weet had van kunstverva­lsers in Frankrijk en Zweden, van wie hij de namen om juridische redenen niet kon noemen. Hij zei wel dat hij op de vraag van de overheid was ingegaan om mee te werken aan hun vervolging.

De Russische oligarch Petr Aven ging in 2011 in op de vraag om mee te werken aan de vervolging van kunstverva­lsers

 ?? © blg ??
© blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium