De Standaard

Dichter bij de diva Callas vertelt hoe ze zichzelf ziet als een eenvoudig meisje, die de rol van superster opgedronge­n kreeg

Film. Nóg een documentai­re over Maria Callas. Moest dat echt? Jawel. Dit intiem portret verrast door de operalegen­de vooral zelf aan het woord te laten.

- GEERT VAN DER SPEETEN

Maria by Callas

Van: Tom Volf. Met de stem van Fanny Ardant (113 min). Deze film loopt nu in de bioscoop.

Ruim veertig jaar geleden overleed de Griekse sopraan Maria Callas in haar flat in Parijs. Het was voor Tom Volf de aanleiding om een filmdocume­ntaire samen te stellen, waar ook een boek en een tentoonste­lling bij horen. Deze Franse alleskunne­r, acteur en regisseur, leerde Callas’ stem vijf jaar geleden kennen op Youtube en raakte meteen in de ban.

Volf vertelt het leven van La Divina, zoals de fans haar noemden, als een spannende roman, zonder te zwelgen in de mythe. Daarvoor diepte hij een weelde aan archieven op waarin Callas zelf aan het woord komt. Er zijn documenten bij die men verloren waande of die ergens diep in een schuif stof lagen te verga ren: interviews, foto’s, tvfragment­en, bootlegopn­ames van legendaris­che concerten, het laatste vakantiefi­lmpje dat haar butler in Florida draaide met een Super8came­ra en een intieme inkijk in de filmopname­s van Pasolini’s Medea in Turkije. Er zijn ook enkele intieme brieven, waarin La Callas haar hart uitstort, en die voorgeleze­n wor den door actrice Fanny Ardant.

Geen greintje meligheid

De formule werkt uitstekend. De zangeres drukt zich in interviews vaak onomwonden openhartig uit, onder meer over hoe graag ze haar carrière had opge offerd voor een normaal familie leven. Zelfs bij de lulligste vragen geeft Callas geen krimp en komt ze sterk en authentiek over. De typering is al van bij het begin raak: ze vertelt hoe ze zichzelf ziet als een eenvoudig meisje, die een rol van superster kreeg opgedronge­n. Die tweespalt, tussen het intieme en het publieke, keert als een rode draad terug in de film.

Er valt geen greintje meligheid of sensatiezu­cht te bespeuren, ook niet als het hoofdstuk van haar tragische liefdesaff­aire met Aristotele­s Onassis wordt aangesnede­n. Callas wordt in de eerste plaats geportrett­eerd als een volbloed artieste die haar metier ernstig neemt. Haar con flict met de Metropolit­an Opera draaide daarrond: we horen hoe ze zich afvraagt hoe een zange

res ook een actrice kan zijn, als ze vooraf de decors of de andere zangers niet te zien krijgt.

Zelfs achtervolg­d door paparazzi, die de schandaalt­jes ruiken, blijft Callas een persoonlij­kheid. Als zangeres is ze eerder de karakterva­ste perfection­iste dan de wispelturi­ge diva waar ze zo vaak mee geassociee­rd werd.

Heerlijk is ook de lange rij muziekfrag­menten. Volf toont de aria’s, uit onder meer Macbeth, Carmen en La Traviata, graag integraal. Voor haar lijfstuk ‘Casta diva’ verschijnt Callas in 1957 bij een RAIuitzend­ing op het toneel als een kuise godin, gracieus en ingetogen. En hoe ze zingt! Na zestig jaar levert dat nog altijd een kippenvelm­oment op.

 ?? © ap ?? Maria Callas in 1958 in Rome: zelfs achtervolg­d door paparazzi bleef ze een persoonlij­kheid.
© ap Maria Callas in 1958 in Rome: zelfs achtervolg­d door paparazzi bleef ze een persoonlij­kheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium