De Standaard

#Monteverdi­too

In de Singel lieten Philippe Pierlot en zijn Ricercar Consort kansen liggen om de madrigalen van Monteverdi het vuur aan de schenen te leggen.

- TOM JANSSENS

Monteverdi.

Ricercar Consort olv Philippe Pierlot

Gehoord op 28/02 in de Singel, Antwerpen

De madrigalen van Claudio Monteverdi zouden tegenwoord­ig niet meer zo licht op papier gezet worden. Dichters die zich in naam van de kunst la ten omringen door waterfeeën en muzen? Vrouwen presentere­n als roofdieren die hun prooi ombren gen met haarlokken en ogen? Huilende nimfen, gadegeslag­en door een trio mannen? Herders die hun lief tot in de bosjes ‘ten dans’ dwingen? Ook al is het oude kunst: luisteren naar deze mu ziek doe je in het #MeTootijdp­erk voortaan met een bystandere­ffect.

Niet dat de bloemlezin­g uit Monteverdi’s madrigaalb­undels van het Ricercar Consort aanspraak maakte op een of andere actualitei­tswaarde. Erg diep leek er niet nagedacht over een rode draad, leidmotief of aanpak. Zes vocale nummers stonden zomaar naast elkaar mooi te wezen, lukraak samengepra­kt in een concert vol half afgesproke­n opkomsten en stembeurte­n die soms even lang duurden als de nummers zelf. Alleen in klassieke muziek krijg je dit aan een publiek verkocht.

Gelukkig werd er degelijk en redelijk gezongen, ook al zaten er in het setje zangers dat leider en gambist Philippe Pierlot rond zich verzamelde geen topstemmen. Het gebrek aan subtilitei­ten en fi nesses werd gecompense­erd door rondborsti­g jubelende groepszang­en en een charmante clash tus sen vocale kleuren. Aardig, maar toch is er meer reliëf en nuance mogelijk in deze van liefde, libido en vechtlust dampende muziek.

Het hielp de totaalindr­uk niet vooruit dat elke concerthel­ft een laf instrument­aal stukje van Carlo Farina meekreeg. De kans om deze schalks bedoelde fantasia’s bo ven zichzelf uit te tillen, werd verprutst door een onfris spelende viool en samenspel met de neus in de partituur. Waardoor het beeld naar voren kwam van een flauwe nonkel die wel moppen wil vertellen, maar zich continu in de pointes verslikt.

 ?? © lh ?? Philippe Pierlot.
© lh Philippe Pierlot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium