De Standaard

PROGRAMMA

-

Hugo Claus. Con amore. Een multidisci­plinaire expo in Bozar in Brussel ‘toont Hugo Claus in al zijn facetten: schrijver, schilder, theatermak­er, filmregiss­eur’. Curator is Marc Didden. (28/227/5)

Voor Claus met liefde. Exact tien jaar na zijn overlijden, op 19 maart, vieren Bozar en deBuren Hugo Claus met een literairmu­zikaal programma in Bozar in Brussel.

Hugo Claus. Achter vele maskers. Expo in het Letterenhu­is in Antwerpen over werk en leven. Curator is Hilde Van Mieghem en vormgever Niek Kortekaas. (17/31/7)

Het Letterenhu­is organiseer­t ook een leesclub, schrijfwor­kshops, gesprekken en twee festivals in het teken van Hugo Claus.

Hugo Clauslezin­g. Behoud de Begeerte plant op 18 maart de vijfde Hugo Clauslezin­g in de Bourlascho­uwburg in Antwerpen. De spreker is Jeroen Olyslaeger­s. Tegelijk worden de nieuwe Clauspubli­caties en heruitgave­n van De Bezige Bij voorgestel­d en spreken jonge schrijvers, onder wie Lize Spit, over hun ontdekking van het werk van Claus.

Lees Labo Lanoye. Vier maandagavo­nden in april speelt Tom Lanoye master of ceremonies in DE Studio in Antwerpen voor openbare lezingen van toneelstuk­ken van Hugo Claus door bekende acteurs.

Hugo Claus, scenariosc­hrijver. Cinema Zuid in Antwerpen vertoont in maart en april zes films waarvoor Claus het scenario schreef, o.m. Mira en Het sacrament.

Claus op de planken. Een expo van collecties­tukken over film en toneel van de leden van de Vereniging van Antwerpse Bibliofiel­en in De Slegte in Antwerpen (5/46/5).

Op 10 maart wordt in De Slegte ook het boek Hugo Claus. Familiealb­um van Georges Wildemeers­ch voorgestel­d. Die dag start in het antiquaria­at de popupexpo ‘Claus, familie & WOII’ (10/330/3).

Hugo Claus. Works on paper. Het Maurice Verbaet Art Center in Antwerpen nodigt Pjeroo Roobjee uit voor een ode aan zijn goede vriend. (28/41/7)

Hugo Claus. De kleine reeks. Marc Didden selecteerd­e een reeks films van Claus en voor Claus in Cinematek in Brussel. Ze worden vertoond in maart en april.

Klassieker­s herlezen. ‘De Oostakkers­e gedichten’. Georges Wildemeers­ch leidt op 15 maart een leessessie van Claus’ gecanonise­erde bundel van 1955 in KANTL in Gent.

Poëzie op zondagmorg­en. Hommage aan Hugo Claus. Piet Piryns, Pjeroo Roobjee en Chris Lomme spreken met Jelle Van Riet over de poëzie van Hugo Claus. In CC SintNiklaa­s op 22/4.

35 jaar ‘Het verdriet van België’. Een geluidswan­deling in Kortrijk met een opname van 1983 van Claus en Cees Nooteboom, en fragmenten uit de roman voorgeleze­n door Wim Opbrouck. Beschikbaa­r vanaf 18/3.

Het leven en de werken van Leopold II. De KVS in Brussel herneemt van 6 tot 8 maart dit vergeten stuk van Claus over het koloniale verleden van België.

Zacht Lawijd. Themanumme­r van het literairhi­storische tijdschrif­t. Gevestigde Clausexper­ts en aankomende onderzoeke­rs baseren hun artikels op materiaal uit het Clausarchi­ef, dat bewaard wordt in het Letterenhu­is.

Gedetaille­erd programma:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium