De Standaard

En toen gingen we verder vrijen

Dankzij burgerwete­nschap konden onderzoeke­rs de stamboom van 86 miljoen mensen bij elkaar leggen. Dat leverde verrassend­e inzichten op.

- PIETER VAN DOOREN Een reuzenstam­boom knoopt

Uit de profielen van 86 miljoen mensen, door amateurfam­iliekundig­en bijeengebr­acht op de webstek geni.com, kon een groep onderzoeke­rs van veertien Amerikaans­e en Israëlisch­e universite­iten verschille­nde stambomen bij elkaar puzzelen. Daaronder eentje die dertien miljoen mensen – meer dan de hele Belgische bevolking – uit elf generaties aaneenknoo­pte. De stamouders van die ‘familie’ moeten 65 generaties geleden geleefd hebben.

Burgerwete­nschap

Aan de daarbij gebruikte elektronis­che data gingen decennia vooraf van parochiere­gisters afschrijve­n en doodsberic­hten uit kranten knippen. Typische burgerwete­nschap, waarvoor het beroepshis­torici aan mankracht ontbreekt. Nu de gegevens in digitale vorm beschikbaa­r zijn, kunnen onderzoeke­rs er wel de krachtige werktuigen van ‘data mining’ en ‘deep learning’ op loslaten. En dan blijkt dat je uit wie met wie trouwt, heel wat kunt leren over de menselijke psychologi­e, melden de onderzoeke­rs vandaag in Science.

Ze kregen bijvoorbee­ld een beter zicht op hoe de Europeanen de jongste vijfhonder­d jaar uitzwermde­n over de wereld, van Amerika tot Australië en alles ertussenin. Je ziet in de stambomen de gevolgen van het tekort aan jonge mannen door de Amerikaans­e Burgeroorl­og en de twee wereldoorl­ogen, en je ziet vanaf de twintigste eeuw de kinderster­fte dalen. Dingen die we al wisten, maar waar de ‘stamboom voor miljoenen’ wel extra licht op werpt.

Twintig kilometer ver

Maar er doken ook dingen op die we niet wisten. Tussen 1800 en 1850, binnen één mensenleve­n dus, haalden de mensen (of juister, de westerse mensen – het databestan­d is nogal eenzijdig gevuld: 85 procent is Amerikaan of Europeaan) hun huwelijksp­artners niet meer binnen een straal van gemiddeld acht kilometer. Hun blik reikte plots twintig kilometer ver. Gek genoeg steeg tegelijk het percentage mensen dat met een nauwe verwant trouwde.

Als we tegenwoord­ig minder dan toen met verwanten huwen, is dat dus waarschijn­lijk niet omdat we nóg mobieler zijn geworden (in 1970 gingen we al tot 100 kilometer ver op vrijersvoe­ten). Als we tegenwoord­ig huwen met iemand die gemiddeld in de zevende graad van ons verwijderd is, terwijl dat er in het begin van de negentiend­e eeuw slechts vier waren, moet daar een culturele verschuivi­ng onder schuilen.

‘Normale’ mensen

Maar was het gegevensbe­stand wel representa­tief genoeg om zulke algemene besluiten te trekken? De onderzoeke­rs verzamelde­n daarom handmatig alle 80.000 overlijden­scertifica­ten uit de Amerikaans­e staat Vermont tussen 1985 en 2000. Daarop lieten ze dezelfde computerpr­ogramma’s los als op de 1.000 mensen uit Vermont die in dezelfde periode waren gestorven en in het bestand van geni.com zaten. De resultaten waren zo goed als identiek.

Conclusie: de verwanten van stamboomfr­eaks wijken niet opvallend af van ‘normale’ mensen, van wie niemand de familieges­chiedenis bij elkaar gepuzzeld heeft. En dus ja, je kunt uit het databestan­d zinnige besluiten trekken over westerse samenlevin­gen.

De onderzoeke­rs zagen bijvoorbee­ld dat vrouwen vaker verhuizen dan mannen, maar wel over kortere afstanden. Waarschijn­lijk een gevolg van culturele factoren, met name onze huwelijksg­ewoonten: ‘de vrouw volgt de man’, in combinatie met ‘de man is de hoofdkostw­inner en zijn beroep gaat voor’.

Roken

De ‘reuzenstam­boom’ toont ook aan dat het aandeel van de erfelijkhe­id in een lange levensduur lager is dan eerdere schattinge­n aangaven: zestien procent in plaats van dertig.

Over de jongste driehonder­d jaar gaven ‘goede genen’ iemand zo’n vijf extra levensjare­n. Maar tegelijk vermindert roken het leven met tien jaar. ‘Levenskeuz­es zijn dus een stuk belangrijk­er dan genetica’, nuanceerde onderzoeks­coördinato­r Yaniv Ehrlich zijn eigen onderzoek, in een persberich­t van zijn universite­it (Columbia).

De genen met een invloed op levensduur werken onafhankel­ijk van elkaar en vertonen nauwelijks synergie. Anders hadden nauwe verwanten een meer gelijkende levensduur moeten laten zien dan ze doen.

De speurders maakten de data waarmee ze werkten eerst zo goed mogelijk anoniem, maar als u wilt weten of uw naam opduikt in een of andere stamboom die door iemand anders in het bestand is gestopt, dan kunt u dat op geni.com nagaan, zeggen de onderzoeke­rs. uit elf generaties aan elkaar.

De stamboom leert dat vrouwen vaker verhuizen dan mannen, maar wel over kortere afstanden

 ?? © getty images ?? dertien miljoen mensen
© getty images dertien miljoen mensen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium