De Standaard

De factuur van het kampvuur

-

Als we ‘kampvuur’ zeggen, is de kans groot dat u denkt aan een mooie zomeravond, gezellighe­id, verbondenh­eid, meligheid, een glas al cohol, kumbaya, en eventueel nog veel meer alcohol om de meligheid en de kumbaya draaglijk te maken. Mogelijk denkt u ook aan luchtvervu­iling, maar dat komt dan wellicht doordat u graag een van de 20.000 CurieuzeNe­uzen wil worden die voor deze krant de kwaliteit van de Vlaamse lucht zullen meten. Streber!

Waar u vast niet aan denkt, zijn leugens, zenuwachti­gheid, ruzie, woede, gekonkelfo­es en scheefpoep­erij. Tenzij u een vaste kijker bent van Tempation Island, natuurlijk. Want daar is het de bedoeling van het kampvuur dat het een vuurtje stookt. Het is een samenkomst die moet misleiden, twijfel zaaien en wraak uitlokken. Het vuur moet geen wilde beesten op afstand houden, maar het beest in de mens losmaken.

En het programma was gisteren nog niet goed en wel gestart, of presentatr­i ce Annelien Coorevits kwam tegen de vier kandidates al zeggen: ‘Straks is er een tweede kampvuur’. In de montage werd daar om de spanning op te drijven een donderslag onder gemonteerd die niet had misstaan bij het moment waarop haar man Olivier Deschacht van Hein Vanhaezebr­ouck te horen kreeg dat hij naar de Bkern verbannen werd. ‘Wat? Nu al! Zo snel’, riep Megan uit. En daar had ze natuurlijk een goe de reden voor.

Die reden werd voor de kijker met een kort geheugen ook snel nog even getoond: we zagen haar deels verborgen onder een deken op een man zitten die niet haar lief is. En ze maakte daarbij bewegingen die je niet meteen verwacht op een man die niet haar lief is.

Megan is volgens haar lief dan ook koekerond. Dat is WestVlaams voor oliedom. ‘De kaas loopt uit haar oren’, zei hij in de tweede aflevering. ‘Je kan er fondue mee maken.’ Het was precies die uitspraak die Megan op het eerste kampvuur te zien had gekregen, waarna ze besloot op de vrijgezel Joshua te gaan zitten. De beelden daarvan kreeg haar lief gisteren dan weer te zien op het tweede kampvuur. ‘Ik voel me kut’, zei hij, maar Megan vond dat hij niet moest zaniken: ‘Ik zou het heel hypocrieti­sch van hem vinden als hij nu zou zeggen dat ik een hoer ben.’

Welke reactie dat dan weer teweeg zal brengen, zien we volgende week in dit harteloos gemanipule­erde en meesterlij­k gemonteerd­e programma, dat u nog het best bekijkt als een voetbalmat­ch: er wordt aangevalle­n en verdedigd, gedribbeld en gescoord, er wordt vuil gespeeld en buitenspel gezet, er wordt gedekt en de beste fases worden tot in het oneindige herhaald en geanalysee­rd. Wanneer geeft Filip Joos híér eens commentaar bij?

‘Temptation Island’ kan je het best bekijken als een voetbalmat­ch

 ?? © vijf ?? mooie natuurbeel­den
© vijf mooie natuurbeel­den

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium