De Standaard

De vrouw die wist hoe je Trump moest aanpakken

-

Het Witte Huis lijkt steeds meer op een duiventil, nu ook de Trumpgetro­uwe communicat­iedirecteu­r Hope Hicks het voor bekeken houdt – of gevraagd is om op te stappen.

BRUSSEL I Hope Hicks is al de vierde communicat­iedirecteu­r die president Donald Trump in iets meer dan een jaar tijd ‘versleten’ heeft. Ze kondigde woensdag aan dat ze de komende weken vertrekt uit het Witte Huis, nadat ze acht uur lang in het Huis van Afgevaardi­gden op de rooster was gelegd door de commissie die zich bezighoudt met het onderzoek naar de Russische connecties van Trumps campagnete­am.

Het nog maar 29jarige exmodel, dat voordien geen enkele ervaring had in de politiek, maakte deel uit van dat team. Voordien werkte ze voor Trumps dochter Ivanka. Ze behoorde dus al geruime tijd tot de Trumpclan.

Inner circle

Haar vertrek is opmerkelij­k, omdat ze bekendston­d als een van Trumps steunpilar­en – ze be hoorde tot de ‘inner circle’ rond de president. Ze was een van de weinige mensen die goed wisten hoe hij het beste aangepakt werd, en die hem van gedacht kon laten veranderen. Maar naar de buitenwere­ld toe verdedigde ze hem altijd heftig.

Allicht daarom hield ze het in de functie langer vol dan haar voorganger­s: 169 dagen was ze in dienst. Haar onmiddelli­jke voorganger Mike Dubke stapte op na minder dan drie maanden, en diens voorganger Anthony Scara mucci – ‘the Mooch’ – lag al na tien dagen weer buiten. Sean Spicer, de eerste perswoordv­oerder van Trump, was tegelijk com municatied­irecteur tijdens de eerste maanden van Trumps presidents­chap. Hij nam de functie ook tijdelijk

Leugentje om bestwil

In de Amerikaans­e media wordt er volop gespeculee­rd over de redenen voor haar vertrek. Volgens sommigen had John Kelly, de chief of staff, de hand in haar ontslag. Hij zou zo zijn greep op de gang van zaken in het Witte Huis versterken.

Of lag het aan haar getuigenis in het Huis van Afgevaardi­gden? Daar zou ze verteld hebben dat haar werk in het Witte Huis er haar soms toe noopte ‘leugentjes om bestwil’ te vertellen. Daar voegde ze later wel aan toe dat het daarbij nooit om ‘substantië­le’ zaken ging, maar volgens sommige media zou ze zich met die uitspraak toch Trumps woede op de hals gehaald hebben.

Nog een andere verklaring is dat haar opstappen te maken heeft met het schandaal rond Rob Porter, de secretaris van het Witte Huis. Die moest enkele weken geleden ontslag nemen, nadat twee van zijn exechtgeno­tes hem beschuldig­d hadden van fysiek geweld tegen hen. Hicks en Porter hadden een relatie, die inmiddels echter beëindigd is. Andere bronnen beweren dan weer dat de twee ontslagen niets met elkaar te maken hebben. (bloomberg, kdr)

Ze hield het langer vol in haar functie dan haar voorganger­s: 169 dagen

Fietsen is zonder meer gezond. Veel gezonder te fietsen naar het werk dan dagelijks in de auto te stappen. Tijdens het fietsen ademt u gemiddeld 30 liter lucht per minuut in. Maar hoe gezond is die lucht? Dat meet CurieuzeNe­uzen Vlaanderen, het grootste en meest fijnmazige burgeronde­rzoek naar luchtkwali­teit ooit.

In 20.000 straten in Vlaanderen, in de stad en op het platteland, brengen we in kaart tot hoeveel stikstofdi­oxide het verkeer in uw buurt leidt. En daar hebben we uw hulp bij nodig.

Word CurieuzeNe­us en meet als burgeronde­rzoeker gedurende één maand de luchtkwali­teit in uw straat. Bovendien krijgt u ook uw individuel­e meetresult­aat!

 ?? VRIJDAG 2 MAART 2018 ??
VRIJDAG 2 MAART 2018
 ?? © ap ?? Hope Hicks.
© ap Hope Hicks.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium