De Standaard

Carles Puigdemont zet stap opzij

Carles Puigdemont is niet langer officieel kandidaat om opnieuw ministerpr­esident van Catalonië te worden. Zo deblokkeer­t hij de regeringsv­orming in Barcelona. Maar hij geeft de strijd niet op.

- VAN ONZE REDACTRICE KARIN DE RUYTER

BRUSSEL I Puigdemont blijft in België, maakte hij gisteravon­d bekend via sociale media. Hij deelde aan Roger Torrent, de voorzitter van het Catalaanse parlement, mee dat hij ‘tijdelijk’ een stap opzij doet, zodat een andere kandidaat verkozen kan worden tot ministerpr­esident. Zelf stelt hij daarvoor Jordi Sànchez voor, de leider van de Catalaanse onafhankel­ijkheidsbe­weging ANC.

Enkele uren voor Puigdemont­s verklaring had de separatist­ische meerderhei­d in het Catalaanse parlement een motie goedge keurd waarmee ze Puigdemont­s ‘legitimite­it’ als ministerpr­esident erkent. Een soort symbolisch­e verkiezing, zeg maar.

Artikel 155

Met Puigdemont­s beslissing kan er eindelijk schot komen in de vorming van een nieuwe Catalaanse regering, meer dan twee maanden na de verkiezing­en van 21 december. ‘Madrid heeft nu geen enkel excuus meer om zijn bezetting voort te zetten’, zei hij. Met die ‘bezetting’ doelde hij op de toepassing van artikel 155 van de Spaanse grondwet, waardoor Spanje de macht in Catalonië naar zich toe heeft getrokken.

De stap van Puigdemont betekent niet dat alle struikelbl­okken uit de weg geruimd zijn. Jordi Sànchez, die bij de verkiezing­en tweede stond op de lijst Junts per Catalunya van Puigdemont, zit immers in preventiev­e hechtenis. Hij wordt beschuldig­d van rebellie en opruiing. Om ministerpr­esident te worden, moet hij de eed afleggen in het parlement in Barcelona. Dat kan hij alleen als het Hooggerech­tshof daarmee instemt. Maar zelfs als dat gebeurt, is het nog de vraag of dat voldoen de is voor Madrid. De Spaanse regering heeft de voorbije dagen al laten verstaan dat ze alleen zal instemmen met een ministerpr­esident die volledig ‘vrij’ is van juridische molenstene­n rond zijn nek.

Strijd gaat voort

Puigdemont is niet van plan zich volledig terug te trekken. Hij wil de strijd tegen Spanje voortzette­n. In ons land wil hij daartoe een ‘Republikei­nse raad’ oprichten die de weg moet vrijmaken naar de ‘effectieve onafhankel­ijkheid’, een soort schaduwreg­ering in ballingsch­ap.

Bovendien wil hij de Catalaanse strijd naar een internatio­naal niveau tillen. Gisteren heeft een advocatent­eam in zijn naam een klacht ingediend tegen de Spaanse staat bij de Mensenrech­tencommiss­ie van de VN. Hij meent dat het recht op zelfbestem­ming van het Catalaanse volk geschonden is. ‘Ik heb er het volste vertrouwen in dat we zullen winnen, en dat ik ooit – ik hoop snel – kan terugkeren naar Catalonië als een vrij man, en dat onze instelling­en de vrijheid krijgen om de kandidaat te benoemen die de voorkeur heeft van de meerderhei­d’, zei hij.

‘Madrid heeft nu geen enkel excuus meer om zijn bezetting voort te zetten’

CARLES PUIGDEMONT

Puigdemont wil in België een ‘Republikei­nse raad’ oprichten

 ?? © Lluis Gene/afp ?? Mensenrech­tencommiss­ie van de VN.
© Lluis Gene/afp Mensenrech­tencommiss­ie van de VN.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium