De Standaard

Al deze zomer eerste gratis reispassen voor jongeren

-

BRUSSEL I De Europese Commissie trekt dit jaar 12 miljoen euro uit om achttienja­rigen door Europa te laten reizen via een gratis Interrailp­as. Naar schatting 20.000 à 30.000 jongeren zouden dankzij dat geld een reiservari­ng opdoen.

De Commissie verwacht er veel van, blijkt uit een mededeling: ‘Dit zal een Europese identiteit helpen cultiveren, de gemeenscha­ppelijke Europese waarden versterken en een stimulans vormen om Europese sites en culturen te ontdekken.’

Het Europees Parlement keurde eerder een voorstel goed waarin de Commissie werd opgeroepen om een concreet plan uit te werken. Het idee komt oorspronke­lijk van Manfred Weber, fractielei­der van de christende­mocraten in het Parlement.

‘Cultuur en traditie ontdekken’

‘Het is belangrijk dat we al onze jongeren de kans geven om hun horizon te verbreden door andere landen te bezoeken. Opvoeding is niet alleen wat we in de klas leren, maar ook wat we ontdekken over de cultuur en de tradities van de andere Europeanen’, zei commissari­s voor Cultuur en Jeugd Tibor Navracsics.

Er komt een promotieca­mpagne om de Europese jongeren op de hoogte te stellen van de nieuwe kans. Daarna volgt een selectiepr­ocedure. De Commissie verwacht dat de eerste reizigers deze zomer al kunnen vertrekken – bij voorkeur per trein. Ook jongeren met een handicap komen in aanmerking. (bar)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium