De Standaard

Balta betaalt prijs voor opgeklopte verwachtin­gen

- PASCAL DENDOOVEN

De beurskoers van Balta kreeg gisteren een nieuwe tik van vijf procent na de publicatie van de jaarcijfer­s en de prognose voor dit jaar. De bruto bedrijfswi­nst zou dit jaar uitkomen op zo’n 85 miljoen euro als we het middenpunt van de vork nemen die Balta ziet. Of ruim een vijfde minder dan de 110 miljoen die analisten in mei vorig jaar bij de beursgang in het vooruitzic­ht stelden. Op basis van die optimistis­che rapportjes werd vorig jaar in mei zelfs even gedroomd van een introducti­eprijs van 16 euro per aandeel. Het werd uiteindeli­jk 13,25 euro. Met een koers gisteren van rond de 7,25 euro kijkt de kleine belegger aan tegen een impression­ant verlies.

En het einde van de ellende is nog niet in zicht. Daarvoor is het wachten op 3 mei. Dan maakt Balta zijn cijfers bekend over het eerste kwartaal van 2018. Die gegevens worden vergeleken met het optimistis­che eerste kwartaal van 2017. Die cijfers moesten beleggers helpen geloven dat de voorgelegd­e groeicurve over de periode 20142016 zich doorzette in 2017.

Maar wie zijn huiswerk had gemaakt, wist dat de periode 20142016 een periode van herstel was geweest na pijnlijke crisisjare­n. En die wist ook dat de geprojecte­erde brutowinst die Balta in 2017 zou halen, een cijfer was dat Balta al in 2004 haalde. Alleen stond het er toen intrinsiek veel sterker voor, omdat het een breder productaan­bod had en in meer markten actief was.

Hoe de (Belgische) analisten zich hebben laten meeslepen in een verhaal dat erop gericht was om het Amerikaans­e fonds Lone Star in staat te stellen tegen een hoge prijs van zijn aandelen Balta af te geraken, is wellicht nog onderbelic­ht. Hoe dan ook komt er nog een teleurstel­ling aan.

Het heeft weinig zin om zich te blijven ergeren aan wat analisten toen beweerden: Balta is een nietcyclis­ch bedrijf, grondstoff­enkosten zijn niet van tel want – dixit ING Bank – Balta kan prijsstijg­ingen volledig doorrekene­n. Belangrijk­er is de vraag hoe het verder moet. Alles wijst erop dat ook na 3 mei het leed niet geleden is. Balta heeft de afgelopen tien jaar onder private equityfond­sen veel te weinig geïnvestee­rd – toegegeven, onder de familie Balcaen werd misschien te veel geïnvestee­rd – en heeft de belangrijk­e trends in de vloerbedek­kingsmarkt gemist, zoals die van vinyl en modulaire vinylvloer­en.

Als Warren Buffett met plezier US Floors voor een half miljard dollar kocht van de Vlaamse broers Dossche, is dat omdat die met vinyllamin­aat een populair snelgroeie­nd product vervaardig­en. Balta blijft nog volledig afhankelij­k van de tapijtmark­t. Daardoor is het kwetsbaard­er voor negatieve evoluties van grondstoff­en, tegenvalle­nde wisselkoer­sen en sterke concurrent­en.

Zo heeft Mohawk in de VS de plaats van Balta ingenomen bij grote afnemers zoals Home Depot en Lowe’s. En in de Britse markt doet exBaltatop­per Philip Hamers hetzelfde via Victoria. Met zware schulden en krimpende marges heeft Balta weinig munitie om terug te slaan. Het moet hopen dat op een bepaald ogenblik de rugwind zoals in 2016 terugkeert.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Het einde van de ellende is nog niet in zicht voor Balta

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium