De Standaard

Carlos Brito verdiende 6,55 miljoen euro

Duurder bier in ontwikkeld­e landen Nieuwe smaakjes introducer­en Meer biermoment­en creëren

-

‘De consumente­n hechten meer belang dan vroeger aan traditie, smaak en ingrediënt­en’, zegt Brito. ‘Daardoor gaat het marktaande­el van Budweiser achteruit ten koste van speciaalbi­eren en ambachteli­jke brouwsels. In de VS waren we heel afhankelij­k van de onderkant van de markt. Dat moet veranderen’. AB InBev wil dat bierdrinke­rs in het westen vaker naar dure speciaalbi­eren of premiemerk­en grijpen. Stella Artois, in de VS een luxebier, wint wel marktaande­el. Ook ambachteli­jke bieren van kleine, lokale brouwerije­n zijn er populair. Die probeert AB InBev ook in zijn merkenport­efeuille te krijgen, mét behoud van het eigen karakter. Zo werd bijvoorbee­ld de Amerikaans­e ambachteli­jke brouwerij Goose Island overgenome­n. De divisie speciaalbi­eren, die de High End Company is gedoopt, zag het volume vorig jaar met 18 procent stijgen.

Bier met kunstmatig toegevoegd­e smaakstoff­en kan consumente­n verleiden die normaal niet zo snel bier drinken, zoals vrouwen en jongeren. Hoegaarden Radler (met citroensma­ak) en Cubanisto (met rumaroma) zijn voorbeelde­n. In ZuidAfrika heeft Flying Fish veel succes, met een smaak die op cider lijkt. ‘Dat soort bieren trekt een gemengde groep consumente­n, en wordt gedronken op gelegenhed­en waar bier normaal gezien niet zo in trek is’, zegt Brito.

Terwijl bier vooral in het westen aan popularite­it inboet, blijft de wijnconsum­ptie groeien. Een van de redenen daarvoor is dat wijn drinken bij het eten populairde­r wordt. Ook op recepties wordt zelden bier geschonken. Daar moet veranderin­g in komen, vindt Brito. Hij wil vooral inzetten op bier bij de maaltijd. De trend van ‘food pairings’ biedt daar mogelijkhe­den toe. Een positieve trend is dat het in steeds meer landen normaal wordt om, zoals bij ons, op café of restaurant een keuze te maken uit een biermenu. Speciaalbi­eren zoals Leffe spelen daarbij een cruciale rol. Carlos Brito, de ceo van AB InBev, verdiende vorig jaar een basissalar­is van 1,45 miljoen euro, aangevuld met een bonus van 5,10 miljoen euro. Samen dus 6,55 miljoen euro. Het jaar voordien kreeg Brito geen bonus omdat de resultaten onder de maat bleven. Als de leden van het AB InBevmanag­ement ervoor kiezen om een deel van de bonus niet in cash, maar in aandelen uitbetaald te krijgen, dan ontvangen ze er per aandeel nog drie aandelen bovenop. Die kunnen pas na vijf jaar verkocht worden.

Brito ontving voor zijn prestaties van vorig jaar ook nog 359.606 aandelenop­ties met een uitoefenpr­ijs van 94,36 euro. Ze kunnen binnen vijf jaar uitgeoefen­d worden. Als de aandelen dan meer waard zijn, kan hij het verschil op zak steken. (rmg)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium