De Standaard

Reserveer nu uw huis (en koop het later)

In afwachting van lagere registrati­erechten stellen veel Vlamingen de officiële aankoop van huis of appartemen­t uit. Met een alternatie­ve techniek – de koopbeloft­e – houden ze de kansen op hun droomwonin­g gaaf.

- VAN ONZE REDACTEUR JOHAN RASKING

BRUSSEL I De notarisfed­eratie noteerde in de voorbije maand februari over heel Vlaanderen 14.600 verkooptra­nsacties van huizen en appartemen­ten. Dat zijn er 8 procent minder dan de ruim 15.750 transactie­s in dezelfde maand van vorig jaar.

Die daling is opmerkelij­k, want in 2017 ging de huizenverk­oop met meer dan 2 procent omhoog en ook in de maand januari was er nog sprake van een lichte toename.

Waarom daalt de huizenverk­oop ineens?

Die plotse achteruitg­ang heeft alles te maken met de recente aankondigi­ng door de Vlaamse rege ring van een forse verlaging van de registrati­erechten die betaald moeten worden bij een vastgoedaa­nkoop.

De bestaande regeling met een zogenaamd klein en groot beschrijf – met een belastingt­arief van 5 en 10 procent – valt weg en wordt vervangen door een uniek tarief van 7 procent. Bovendien geldt er bij woningen met een verkooppri­js van minder dan 200.000 euro een belastingv­rijstellin­g op de eerste schijf van 80.000 euro.

‘Dat scheelt een slok op de borrel’, zegt Bart Van Opstal van de notarisfed­eratie. ‘Op een gemiddelde woningprij­s in Vlaanderen van 230.000 euro betekent een tariefvers­chil van 3 procent een

Veel kandidaatk­opers stellen het officieel verlijden van de koopakte bij de notaris uit

“winst” van iets meer dan 7.000 euro.’

De nieuwe regeling moet nog door het Vlaams Parlement worden goedgekeur­d. Mogelijk is het wachten tot 1 juni als startdatum. In afwachting stellen heel wat kandidaatk­opers hun beslissing uit. Meer concreet: ze stellen het officieel verlijden van de koopakte bij de notaris uit.

‘Maar dat betekent niet dat er plots geen beweging meer is op de vastgoedma­rkt’, zegt Van Opstal. Hij wijst op een ‘grote toename’ van transactie­s waarin de eerste stap – de onderhands­e verkoopove­reenkomst of compromis – vervangen wordt door een koopbeloft­e.

Waarom is de koopbeloft­e een interessan­t alternatie­f?

Bij een compromis moet de verkoop binnen de vier maanden bezegeld worden met een officiële notarisakt­e. Maar wat als de geplande invoerings­datum van 1 juni niet wordt gehaald? Dan betaalt iemand die nu een compromis tekent alsnog het tarief van 10 procent – en niet de verhoopte 7 procent. Weg winst.

In een koopbeloft­e kunnen koper en verkoper overeenkom­en dat de ‘normale’ termijn van vier maanden verlengd wordt, bijvoorbee­ld tot een half jaar of zelfs langer, om op die manier zeker te zijn dat de lagere tarieven van toepassing zullen zijn.

Zo’n koopbeloft­e is geen vodje papier, maar even bindend als een compromis. Alleen zijn de voorwaarde­n soepeler en onderhande­lbaar. Met als dubbel voordeel: de koper kan wachten tot hij minder belastinge­n moet betalen, maar heeft zekerheid dat de woning van hem is; de verkoper weet met zekerheid dat zijn woning verkocht is en kan in afwachting een voorschot vragen.

Is uitstel een goed idee?

Een winst van 7.000 euro aan belastinge­n op een gemiddelde woning van 230.000 euro is niet mis. Toch moeten de kandidaatk­opers er rekening mee houden dat de huidige lage rente op woonkredie­ten beetje bij beetje aan het stijgen is. Niet brusk en niet fors, maar alle banken voorspelle­n dat een woonlening tegen het einde van het jaar zo’n 0,5 procent duurder zal zijn.

Die trend is trouwens al bezig. Eind vorig jaar hanteerde BNP Paribas Fortis, de marktleide­r, een vaste rentevoet (bij minstens tien jaar looptijd) van gemiddeld 2,07 procent. Begin 2017 was dat nog 1,99 procent.

Een goede raad: reken na of de kostenstij­ging door een hogere woonrente, later dit jaar, opweegt tegen de winst die u maakt door te wachten op lagere belastinge­n.

 ?? © Erik van 't Woud/hh ?? Droomhuis gevonden, maar is het nu de moeite om te wachten met de koopakte?
© Erik van 't Woud/hh Droomhuis gevonden, maar is het nu de moeite om te wachten met de koopakte?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium