De Standaard

Albert Heijn blijft Delhaize kietelen

Albert Heijn België presenteer­de zich gisteren aan de pers van zijn innovatiev­e kant. De keten blijft overtuigd dat ze haar plaats heeft op de Belgische markt.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I De campagne ‘Flexi Vlaanderen’ die Albert Heijn België gisteren voorstelde, houdt een dubbele boodschap in. Albert Heijn België speelt nog mee in de markt en mengt zich in het gezondheid­sdebat. Flexi Vlaanderen moet Vlamingen aanzetten minder vlees en vis te eten. Het past in de bredere slogan van Albert Heijn inzake ‘Gezond eten, gezond leven’. Net iets krachtiger dan ‘goed eten, goed kopen’ die Delhaize tot voor kort hanteerde.

In een markt die niet meer groeit, proberen alle retailers zich te differenti­ëren. Carrefour, ooit marktleide­r in België, heeft al gezegd dat het zijn productass­ortiment gaat bijsturen. Meer bio, meer huismerken, meer convenienc­e en scherpere prijzen. Daardoor dreigen Carrefour, Delhaize, Colruyt en Albert Heijn, met in hun flank versdiscou­nter Lidl, allen naar dezelfde consument te dingen.

Maar hoe hongerig speelt Albert Heijn nog mee? De supermarkt­keten heeft nu 37 winkels in Vlaanderen en had zich ooit als doel gesteld om er 50 tegen 2016 te hebben in Vlaanderen. ‘Daar kwam de fusie tussen’, zei gisteren Luc De Baets, ceo van Albert Heijn België. ‘We maken geen aantallen meer bekend. De opening van een winkel hangt van veel factoren af. Sommige projecten hebben een doorloopti­jd van 4 jaar.’

De Baets zei wel dat er dit jaar twee supermarkt­en bijkomen: een in Hasselt en een in Zaventem. In beide gevallen worden ze uitgebaat door zelfstandi­gen. Van de 37 supermarkt­en zijn er nu nog 25 in eigen beheer. ‘Maar we zetten voortaan meer in op franchisin­g’, zei Sally Herygers, woordvoers­ter van de Belgische organisati­e.

Hoe dan ook is twee zelfstandi­ge winkels erbij niet bepaald een erg ambitieus expansieri­tme. Albert Heijn België weet vandaag zelf nog niet hoe de toekomst eruit ziet. Ahold Delhaize maakte vorig jaar bekend dat het de bedoeling is dat Albert Heijn België op termijn geïntegree­rd wordt in de Belgische Delhaizeor­ganisatie. De voorwaarde was dat het merk Delhaize er eerst opnieuw moest staan. Maar geïntegree­rd worden in, wil nog niet zeggen dat je het land verlaat, gaf De Baets gisteren aan.

Bij de overname van Delhaize door Ahold moesten beide formules in België een aantal winkels sluiten van de concurrent­iewaakhond. Voor Albert Heijn ging het om 5 winkels. Het gevolg was dat Albert Heijn daardoor in Leuven verdween. Dat zou De Baets graag ongedaan maken. ‘Het is evident dat je een stad als Leuven niet overslaat als winkelkete­n.’ Volgens De Baets is er voor Albert Heijn vooral nog ruimte in de steden. De Nederlands­e keten heeft een sterk aanbod gericht op de moderne stadsconsu­ment die snel een gezonde hap wil.

In ecommerce speelt Albert Heijn in België dan weer nauwelijks mee. ‘We willen eerst nog gewone winkels openen’, zegt Herygers. Verdwijnt Albert Heijn nu mogelijk toch uit België? ‘Die beslissing nemen wij niet’, zegt Roemer Warners, inkoopdire­cteur bij Albert Heijn België. ‘Maar we hebben een groeiende Facebookgr­oep die achter ons staat.’

‘Ooit zeiden we dat we begin 2016 50 winkels wilden, maar we maken onze doelstelli­ngen niet meer publiek’

LUC DE BAETS ceo Albert Heijn België

 ?? © Jimmy Kets ?? Albert Heijn in Gent. De keten verdwijnt voorlopig niet uit het Belgische straatbeel­d.
© Jimmy Kets Albert Heijn in Gent. De keten verdwijnt voorlopig niet uit het Belgische straatbeel­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium