De Standaard

Burgerinit­iatief wordt Voor Ternat

Het burgerinit­iatief High Five trekt naar de kiezer als Voor Ternat. Op de lijst staat burgemeest­er Luc Wachtelaer.

-

‘Met onze zandloperp­olitiek werken we aan een politiek met inspraak voor de burger’

LUC WACHTELAER Burgemeest­er

TERNAT I Enkele maanden geleden besloot burgemeest­er Luc Wachtelaer in een burgerinit­iatief te stappen. Hij ruilde LVB, een traditione­le lijst met onafhankel­ijken en liberalen die jarenlang aan de macht was in Ternat, in voor High Five. Wachtelaer gaf meteen te verstaan dat het om een burgerinit­iatief ging, waar later een politieke lijst zou kunnen uit voortvloei­en.

Het initiatief organiseer­de enkele keren de ‘Woensdagen van Ternat’, waarbij burgers hun visie op de gemeente konden geven. Die werden deze week afgerond met een Superwoens­dag. Daar liet High Five weten dat het initiatief een politiek vervolg krijgt. Met de lijst Voor Ternat trekken Wachtelaer en co. naar de gemeentera­adsverkiez­ingen.

Cafébazen

Concreet zal de lijst Voor Ternat gevuld worden door zogenaamde ambassadeu­rs. Zij dingen mee naar een zitje in de gemeentera­ad of het schepencol­lege. Wie van de kandidaata­mbassadeur­s het burgerinit­iatief zal vertegenwo­ordigen op de lijst, wordt bepaald door een grotere groep van ‘springers’: mensen die zich binnen het burgerinit­iatief engageren, maar daarom niet meteen politiek willen opkomen.

Bij die kandidaata­mbassadeur­s zijn enkele opvallende namen. Uiteraard zal burgemeest­er Luc Wachtelaer zich kandidaat stellen, maar ook oudschepen­en Armand Van Malderen en Kathleen Platteau zijn kandidaten.

Voorts nog twee opvallende namen: cafébazen Timo Schoukens van De Nachtmis en Kris De Meuter van Eetkroeg Manu. Ook gemeentera­adslid Antoinette Taele mans en VNjongeren­ambassadeu­r Ines Swaelens zijn kandidaat.

‘Ik vind High Five en Voor Ternat een geweldig initiatief ’, zegt Schoukens. ‘Ik ben al van in het begin betrokken bij High Five en wil nu actief aan politiek doen. Ik geloof in het project en vooral in de methodiek.’

Zandloper

De methodiek van Voor Ternat is de ‘zandloperp­olitiek’. ‘Die manier van werken leidt tot een continue wisselwerk­ing tussen burgers en vertegenwo­ordigers’, zegt Wachtelaer.

‘Ideeën komen van burgers naar High Five en worden doorgespee­ld naar de ambassadeu­rs van Voor Ternat. Dan gaat het naar de gemeentera­ad om nadien terug te keren naar de burgers. Zo werken we aan een politiek met inspraak voor de burger’, zegt Wachtelaer.

Tijdens de lijstvoors­telling op de Superwoens­dag kwam er veel volk opdagen, en niet alleen vanuit Ternat. Ook vanuit de buurgemeen­ten kwamen geïnteress­eerden luisteren. Zo waren er afgevaardi­gden van Warm Wemmel en Pro Merchtem aanwezig, net als inwoners van Affligem die hun eigen High Five willen oprichten. (dhh)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium