De Standaard

Grote hervorming bij brandweer

De hervorming van de Brusselse brandweer is er, maar van de drie grote functies raakte er maar eentje gevuld. ‘We zijn bijlange nog niet thuis.’

- VAN ONZE MEDEWERKER ROBIN DE BECKER

BRUSSEL I ‘De grootste hervorming van de Dienst voor Brandbestr­ijding en Dringende Medische Hulp van het Brussels Hoofdstede­lijk Gewest (DBDMH) in twintig jaar.’ Woorden van staatssecr­etaris Cécile Jodogne (DéFi), die al langer schoon schip wil maken bij de Brusselse brandweer. De voorbije maanden rommelde het binnen het korps. Het ene na het andere schandaal brak uit en hoge pieten werden aan de kant geschoven met het oog op de veranderin­g vanaf 1 maart. Een nieuwe driekoppig­e directie en een duidelijk organogram moeten orde op zaken stellen.

Maar de functies van officierdi­enstchef, commandant­tweede in bevel en administra­tieve coördinato­r zijn blijkbaar niet zo gewild. Er waren negen sollicitat­ies voor de drie functies.

Van die negen slaagde amper één kandidaat, de nieuwe administra­tieve coördinato­r, Philippe de Wergifosse. Hij zal instaan voor onder meer de begroting en Staatssecr­etaris Cécile Jodogne, hier met voormalig dienstdoen­d korpschef Tanguy du Bus de Warnaffe.

personeels­zaken. De twee andere functies raakten niet ingevuld.

Tanguy du Bus de Warnaffe, al anderhalf jaar tijdelijk diensthoof­d, sollicitee­rde als enige voor de functie van officierdi­enstchef, maar hij werd ‘onbekwaam’ bevonden. Ook de functie commandant­tweede in bevel raakt niet ingevuld. Daardoor heeft een 66jarige brandweerm­an die al pensioenge­rechtigd is, die functie tijdelijk toegewezen gekregen, onder meer op basis van zijn anciënnite­it.

Plaatsverv­angers

‘Voorlopig werken we in een kader met allemaal dienstdoen­den

en plaatsverv­angers’, zegt brandweerk­apitein en ACVvakbond­sman Dirk Van der Ougstraete.

‘We zijn bijlange nog niet thuis, want ook binnen de directiera­ad moeten nog heel wat plekjes worden ingevuld. Weinigen voelen zich geroepen om de kastanjes uit het vuur te halen. En toch blijven we nog hopen op een Messias.’

Ook Jodogne hoopt met de hervorming het beroep van brandweerm­an in de hoofdstad opnieuw ‘sexy’ te maken. ‘Het nieuwe statuut geeft een harmoniser­ing op het vlak van bevorderin­gsvoorwaar­den, opleiding en aanwerving­svoorwaard­en’, zegt ze.

 ?? © rdb ??
© rdb

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium