De Standaard

Voor 40.000 euro naar de voetbaltop

De volgende Van Holsbeeck, Mannaert of Louwagie leert de kneepjes van het managersva­k op de Brusselse schoolbank­en.

- LUDO VANDEWALLE

BRUSSEL I In het Belgische voetbal is volop een stoelendan­s bezig. Na trainers en spelers hoppen nu ook clubleider­s van de ene naar de andere club. Opvallend is echter dat het bekende kransje – Van Holsbeeck, Devroe, Plancke,... – de postjes onder elkaar verdeelt. Staat er dan geen jong talent klaar? Nu misschien nog niet, maar straks wel. In Brussel worden sinds 2016 de voetbalman­agers van morgen opgeleid.

Het is een statig, van traditie doorweekt gebouw in hartje Brussel. In de Egmontstra­at, niet ver van de Europese wijk, en het lijkt in de verste verte niet op een school of universite­it. Toch is het beide, want sinds twee jaar wordt hier aan het Internatio­nal Football Business Institute (IFBI) 24 uur per week les gegeven in voetbalman­agement, uniek in België en er zijn er slechts vijf in heel de wereld. De opleiding is gelinkt aan de Vrije Universite­it Brussel en stoomt jong talent klaar om de voetbalwer­eld te bestormen. En als hier ‘wereld’ staat, bedoelen we ook de hele aardbol. Het is een internatio­naal gezelschap. De lessen zijn dan ook onverander­lijk in het Engels.

Vier Belgen, drie Indiërs, een Bulgaar, een NieuwZeela­nder en een Jordaniër bevolken de cursus. Ze dromen er niet allemaal even hard van om de nieuwe Herman Van Holsbeeck te worden. ‘Dat is niet meteen mijn ambitie’, zegt Hazem AbuSitta (26), de Jordaniër die via deze opleiding een andere droom tracht te realiseren. ‘Ik ben gek van voetbal. Daarom wilde ik per se deze cursus volgen. Drie jaar geleden heb ik een trainersop­leiding gevolgd. Nu richt ik me meer op het leiden van een club en leerde deze opleiding vanuit Duitsland via sociale media kennen. Mijn ambities zijn groot. Ik wil een voetbalfou­ndation stichten die zich over heel de wereld uitstrekt. Ik wil ook een voetbalaca­demie oprichten. Daarom ben ik eerst hier naar Europa gekomen. Hier wil ik ervaring opdoen en dan later naar Jordanië gaan om dat daar die ervaring door te geven.’ De Bulgaar en de Indiërs vertellen een gelijkaard­ig verhaal.

Van Arsenal tot Wolfsburg

Mislukte voetballer­s of trainers kom je hier niet tegen. Het zijn stuk voor stuk twintigers met een economisch­e achtergron­d die het voetbal in een andere richting willen stuwen. Ze, of hun ouders, hebben er wel wat voor over: 40.000 euro inschrijvi­ngsgeld voor één jaar.

‘En dan komen we nog niet uit de kosten’, zegt Simon Van Kerckhoven, ceo van IFBI.

‘Het contact met Belgische clubs loopt moeizaam, terwijl door een goede samenwerki­ng ook het voetbal zou kunnen verbeteren’

SIMON VAN KERCKHOVEN Internatio­nal Football Business Institute

‘Gelukkig zijn er nog enkele investeerd­ers die dit sponsoren. We bieden wel wat. De cursus bestaat uit drie modules van acht weken. Er zijn zes experience tours van 3 à 4 dagen waar we buitenland­se clubs bezoeken. Alles is dan betaald. We stellen ons ook niet tevreden met het geven van droge lessen. Uit alle hoeken van Europa komen gastspreke­rs afgezakt. Een uitstekend­e gelegenhei­d voor onze studenten om contacten te leggen en ervaringen uit de praktijk te horen.’

Het lijstje met sprekers – 95 in totaal – is indrukwekk­end. Manchester City, Manchester United, Arsenal, de Spaanse La Liga (profliga), FC Basel, Uefa, Fifa, Juventus, West Ham, Wolfsburg, Bayern München, Rangers, Valencia, AC Milan, Tottenham, FC Porto … allemaal sturen ze een spreker naar Brussel die vanuit de buik van de club of bond uitlegt hoe het er in de échte voetbalwer­eld aan toegaat. Zij sturen na hun uiteenzett­ingen vragen door die dienen als examen die op het einde van elke module worden afgenomen.

‘Via deze opleiding slaag ik erin in contact te komen met de juiste mensen’, aldus Philippe Deprez (22), een van de vier Belgen aan IFBI. ‘Ik zie me voorlopig nog niet meteen een Vincent Mannaert of Herman Van Holsbeeck worden. Ik wil nu nog eerder op de gemeenscha­p werken, fan community management. Ik heb mijn studie TEW afgerond. Sport en voetbal lopen als een rode draad door mijn leven. Het tofste zou zijn in een functie terecht te komen om jongeren aan het bewegen te krijgen.’

Beperkt Belgisch

Hoewel er bij de opstart van IFBI ook werd overlegd met enkele topfiguren uit het Belgische voetbal, genre Club Bruggevoor­zitter en ondervoorz­itter van de voetbalbon­d Bart Verhaeghe, valt op hoe beperkt de betrokkenh­eid van de Belgische clubs is. Er wordt aan de opleiding doorgaans een stage gekoppeld, maar daarvoor moeten de studenten naar het buitenland. Ze vinden wel een plaatsje, vorig jaar nog een Indiër bij de European Profession­al Football League in Zwitserlan­d, maar dus niet in België. Bij de sprekers vinden we behalve professore­n als Trudo Dejonghe met Karel Dhont (dan nog namens de Uefa), Walter Mortelmans (voetbalmak­elaar), Peter Smeets (begeleider van o.m. Youri Tielemans) en Roel Vaeyens (Club Brugge) slechts een beperkt aantal Belgen.

‘Geen sant in eigen land lijkt het wel’, aldus ceo Van Kerckhoven. ‘Het contact met Belgische clubs loopt moeizaam. Het lijkt een soort van protection­isme, terwijl door een goede samenwerki­ng ook het Belgische voetbal zou kunnen verbeteren. Als we Valencia CF in Spanje een bezoek willen brengen, is dat in een minimum van tijd geregeld. Een visite bij een Belgische club gaat veel moeizamer.’

Navraag bij Belgische clubs leert dat het feit dat er vooral met buitenland­ers wordt gewerkt waardoor de voertaal Engels is, een struikelbl­ok is. In het academieja­ar 201617 telde IFBI elf studenten, tien daarvan waren buitenland­ers.

‘Laten we zeggen dat we naar elkaar moeten toegroeien’, aldus Van Kerckhoven. ‘We hebben onszelf vijf jaar gegeven om deze opleiding tot een succes te maken. Met de goede, gemotiveer­de studenten die op zijn minst een bachelor of master hebben, zitten we zeker op de goede weg.’

De stoelendan­s onder de Belgische clubleider­s kan dus nog even doorgaan. Intussen stoomt IFBI, als de Belgische clubs wat meewillen, hun opvolgers klaar.

 ?? © Bram Tack ?? Het Internatio­nal Football Business Institute (IFBI) stoomt jong talent klaar om de voetbalwer­eld te bestormen.
© Bram Tack Het Internatio­nal Football Business Institute (IFBI) stoomt jong talent klaar om de voetbalwer­eld te bestormen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium