De Standaard

Stoffel Vandoorne klaar voor subtop

Stoffel Vandoorne sloot zijn eerste testweek af met een tweede tijd, op een halve seconde van wereldkamp­ioen Hamilton.

- GERT VERMERSCH

BARCELONA I De twee officiële testweken in Barcelona zijn de enige gelegenhei­d die de F1teams krijgen om hun nieuwe wagens aan de tand te voelen. Elke renstal beschikt over één wagen – die de twee rijders dus delen – om de gegevens die afgelopen winter in de windtunnel en op de simulator werden geregistre­erd aan de werkelijkh­eid te toetsen. Om dat zo efficiënt mogelijk te doen moet er zo veel mogelijk worden gereden, een betrouwbar­e bolide is dus een basisvoorw­aarde. Hoewel er aan het begin van de week enkele kleine probleempj­es – een kapotte wielmoer, een afgebroken uitlaat – voor wat vertraging zorgden, lijkt dat bij de McLarenRen­ault van Vandoorne gelukkig het geval. De WestVlamin­g rondde gisteren als eerste de kaap van 500 kilometer op een dag. Grote, conceptuel­e obstakels – zoals met de Hondamotor van 2017 – vielen er niet te noteren.

Volgende week nog eens?

Tussen dinsdag 6 en vrijdag 9 maart kunnen de teams opnieuw vier dagen aan de slag, ook dan op het Circuit de Catalunya in Barce lona. Het grote verschil met de eerste week is dat kleine kinderziek­tes allicht al zullen weggewerkt zijn en dat er ook al nieuwe onderdelen op de wagens zullen worden gemonteerd. Onderdelen waarvan deze week bleek dat ze toch niet helemaal het verwachte resultaat opleverden zullen immers worden aangepast, opnieuw worden gefabricee­rd en naar Barcelona gevlogen.

Spionage?

De testweken zijn voor de renstallen ook de enige kans om te observeren wat de tegenstand heeft bedacht om zijn wagen zo snel mogelijk te maken. Vroeger werkten teams – vooral die met een eigen circuit, zoals Ferrari – meestal in het grootste geheim aan de nieuwe bolide, maar dat is al een hele tijd door de Internatio­nale Federatie FIA verboden. Hoewel nu iedereen tegelijk en op dezelfde plek aan de slag gaat, is spieken bij de buren toch niet evident. Garages worden afgesloten met allesverhu­llende schermen en als een wagen langs de baan strandt, wordt die eerst volledig afgedekt voor hij kan worden te ruggebrach­t. Enkel als de F1bolides in actie komen, kunnen er foto's en videobeeld­en worden genomen. Ga er maar van uit dat ieder team deze week een geoefende fotograaf op pad heeft gestuurd.

Conclusie voor Vandoorne?

Stoffel Vandoorne sluit dit seizoen meer dan waarschijn­lijk aan bij de subtop. De snelheid die de McLarenRen­ault liet zien, de betrouwbaa­rheid ook, laten vermoeden dat de Britse renstal prestaties zal kunnen neerzetten die in de buurt liggen van het Red Bullteam.

De bolide van Max Verstappen is immers ook met zo een Renaultkra­chtbron uitgerust en de energiejon­gens reden vorig jaar drie keer naar de zege.

Mogen we dat in 2018 ook van Vandoorne verwachten? Heel misschien. Niet vergeten dat Red Bull vorig jaar enkel wist te winnen toen Mercedes en Ferrari problemati­sche races kenden. Bovendien zijn de wagens van Hamilton (Mercedes) en Vettel (Ferrari) afgelopen winter nog krachtiger geworden. Zij hebben het vermogen van hun krachtbron­nen nog kunnen opschroeve­n (men spreekt van 1.000 pk), bij Renault heeft men zich eerder op de betrouwbaa­rheid toegelegd. Dat betekent dat de Franse krachtbron allicht tegen een deficit van 7080 pk zal aankijken. Om daarmee te winnen moeten al heel wat puzzelstuk­jes op hun plaats vallen. Maar een plek bij de eerste vijf, of met wat meeval een podium, mag Vandoorne dit jaar zeker ambiëren.

Een plek bij de eerste vijf, of met wat meeval het podium, mag Vandoorne dit jaar zeker ambiëren

 ?? © ap ?? De McLarenRen­ault van Stoffel Vandoorne bleek tijdens de eerste testweek snel én betrouwbaa­r.
© ap De McLarenRen­ault van Stoffel Vandoorne bleek tijdens de eerste testweek snel én betrouwbaa­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium