De Standaard

Little Britain in het Vlaamse onderwijs

- SARA DE MULDER Kernlid Liberales.

Een belangrijk­e reden waarom ouders kamperen, is het kwaliteits­verschil tussen scholen. In landen waar onderwijs centraal georganise­erd wordt en wordt ingezet op de profession­alisering van leerkracht en directie, heb je zulke scenario’s na enkele jaren niet meer.

Daar staan wij ver vanaf. Een steeds groter wordende versnipper­ing qua studierich­tingen verhoogt de planlast, maar bevordert niet noodzakeli­jk de kwaliteit van ons onderwijs. Een sociale mix is belangrijk, maar in een onderwijsl­andschap waar kwaliteit geen garantie is, is de vrije schoolkeuz­e nog belangrijk­er.

Mijn zoon is helaas het ‘slachtoffe­r’ van het centraal inschrijfs­ysteem. Ik heb hem ingeschrev­en, maar heb geen idee of hij een plek zal hebben. Die keuze is niet aan ons. Een computer zal beslissen over de toekomst van mijn kind. Ik moest meerdere schoolkeuz­es opgeven, maar die heb ik niet. Ik kies bewust voor een steinersch­ool met een specifiek onderwijst­raject dat nergens anders wordt aangeboden.

Ik ben voor een sociale mix, maar als ouders en kinderen kiezen voor een specifiek project, mogen ze niet gedwongen worden een andere school te ‘kiezen’. Scholen moeten extra geld krijgen, zodat elk kind ongeacht zijn afkomst, dat onderwijsp­roject kan en mag volgen.

Een financieri­ng gebaseerd op het aantal voorinschr­ijvingen in de voorkeursc­hool zou voorkomen dat kinderen uit de boot vallen. Dan vervalt meteen ook de noodzaak voor een vereenvoud­iging van het aanmeldsys­teem, zoals minister Hilde Crevits (CD&V) voorstelt (DS 1 maart), en is de vrije schoolkeuz­e gegarandee­rd.

Het tekort aan plaats, zeker in Antwerpen en Gent, is een oud zeer dat door de verschille­nde koepels herhaaldel­ijk werd gemeld aan de overheid. Die negeerde die bezorgdhed­en. Ondertusse­n stevenen we af op een gigantisch lerarentek­ort, maar opnieuw weigert de overheid in actie te schieten.

In een land waarin iedere geboorte wordt geregistre­erd en ieder gezin een domiciliea­dres moet hebben, kan het niet zo moeilijk zijn om op voorhand de nodige ruimte, middelen en leerkracht­en in te schatten. Ze kunnen op basis van de individuel­e schoolkeuz­e toegekend worden aan de scholen per inschrijvi­ng.

Zowel het plaats als lerarentek­ort is het resultaat van een traag en star overheidsa­pparaat dat zijn prioriteit­en niet meer kent en onze grondrecht­en niet meer respecteer­t. Ondertusse­n wacht ik af of ik werkelijk naar het Grondwette­lijk Hof moet stappen om die laatste te vrijwaren. Want daar zal je mij vinden, if the computer says no.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium