De Standaard

Koppel het minimumloo­n aan het opleidings­niveau

Stelt het hoge minimumloo­n in ons land in vraag. Een lager minimumloo­n voor lageropgel­eiden zal hun kansen op een job vergroten.

-

Het minimumloo­n in België is bij de hoogste in Europa (DS 1 maart). De keuze om al wie in ons land werkt een hoog minimumloo­n te geven, is niet onschuldig. Zeker, er zijn goede argumenten voor een serieus minimumloo­n. De productivi­teit van de werknemers in België is hoger dan die in de meeste Europese landen, en dus is ook het minimumloo­n hoger. Bovendien is een hoog loon comfortabe­l voor wie een baan heeft. En moet werken niet op alle mogelijke manieren gestimulee­rd (en gewaardeer­d) worden?

In dat laatste argument schuilt een groot gevaar. Voor wie geen baan heeft, kan een hoog minimumloo­n een drempel zijn om de werklooshe­id of inactivite­it te verlaten. Voor sommige jobs flirt het minimumloo­n met de productivi­teit die in die jobs kan worden gerealisee­rd. Wanneer dat het geval is, is voor werkgevers de verleiding groot om arbeid te automatise­ren of de productie te verplaatse­n naar waar de loonkosten lager zijn. Het minimumloo­n vernietigt op die manier banen.

Om onze werkzaamhe­idsgraad op het niveau van Nederland en Duitsland te krijgen, is het noodzakeli­jk om dat hoge minimumloo­n in vraag te stellen. Bovendien suggereert eerder onderzoek dat de hoge jongerenwe­rkloosheid in België voor een groot stuk te wijten is aan dat hoge minimumloo­n.

We moeten ons afvragen of we het minimumloo­n voor bepaalde groe pen werknemers niet moeten verlagen, en eventueel voor andere verhogen. Is dat dan geen discrimina­tie? Neen. Arbeidsmar­ktdiscrimi­natie impliceert dat je personen met eenzelfde productivi­teit anders behandelt. Dat is niet het geval wanneer je groepen met een verschille­nde productivi­teit van een verschille­nd minimumloo­n zou verzekeren.

Bovendien is het minimumloo­n nu al voor een stuk gemoduleer­d naar leeftijd. Het minimumloo­n is vast vanaf de leeftijd van 21 jaar. Wie jonger is, krijgt een minimumloo­n dat tot 18 procent lager is (op de leeftijd van 18 jaar). Dat er vanaf 21 jaar geen enkele modulering meer is, terwijl ook op dat moment de productivi­teit nog onder het minimumloo­n kan liggen, noodzaakt een discussie over een sterkere modulering, tot voorbij de leeftijd van 21 jaar. Bijvoorbee­ld een minimumloo­n dat op de leeftijd van 18 24 procent lager is en, meer geleidelij­k, tot de leeftijd van 26 jaar stijgt tot het algemene niveau.

Kloof tussen hoogen laagopgele­iden

Ik zie ook een structurel­ere oplossing. Behalve ervaring (en dus leeftijd) is er nog een factor waar de productivi­teit sterk mee samenhangt: het opleidings­niveau. Het zijn niet ‘Voor werkgevers is de verleiding soms groot om arbeid te automatise­ren of de productie te verplaatse­n.’

 ?? © blg ??
© blg
 ?? © blg ??
© blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium