De Standaard

Trump triggert handelsoor­log

Trump schakelt een versnellin­g hoger met zijn protection­isme. Er komt een importheff­ing van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium.

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

De Amerikaans­e president Donald Trump kondigde zijn besluit aan tijdens een bijeenkoms­t op het Witte Huis met de bazen van de Amerikaans­e staalen aluminiumi­ndustrie. De heffing zal 25 procent bedragen op staal en 10 procent op aluminium.

De forse importheff­ingen – die iets hoger liggen dan voorspeld – passen naadloos in de America Firstbelof­te die Trump deed tijdens zijn verkiezing­scampagne. ‘We tekenen dit volgende week. En jullie zullen dan voor een lange periode beschermd zijn’, zei Trump tegen de industrieb­azen. Amerika is de grootste invoerder van staal ter wereld, goed voor 26,9 miljoen ton of 8 procent van de wereld staalmarkt. De maatregel is erg omstreden. De forse importheff­ingen zullen de prijzen verhogen van alle producten die staal of aluminium bevatten, zoals olievaten, auto’s en bierblikje­s. Daardoor zou de inflatie in de VS fors kunnen toenemen. Bovendien komt ook het doembeeld van een wereldwijd­e handelsoor­log hiermee een grote stap dichterbij.

Spanningen met China

Met name de spanningen met Peking dreigen nu snel op te lopen. De tariefverh­ogingen zijn vooral een slag in het gezicht van China, de grootste producent van staal en aluminium ter wereld. Hoewel slechts 2 procent van het in de VS geïmportee­rde staal uit dat land komt, is de Chinese staalindus­trie wel verantwoor­delijk voor een fors hogere productie en lagere prijzen op de wereldwijd­e staalmarkt. Reden waarom ook Europa eerder al antidumpin­gmaatregel­en tegen het Chinese staal heeft genomen.

China gaf al eerder aan dat het bij protection­isme van de VS terug kan slaan met heffingen op Amerikaans­e landbouwpr­oducten zoals sojabonen. Maar ook veel bevriende landen, waaronder Europese, hebben eerder al gewaarschu­wd deze zaak te zullen voorleggen aan de Wereldhand­elsorganis­atie WTO en vergelding­smaatregel­en voor te bereiden. Meer nog dan China worden vooral Canada, Brazilië, Rusland en ZuidKorea getroffen.

De Europese Commissie veroordeel­de gisteren scherp de door Trump aangekondi­gde importheff­ingen. ‘In plaats van een oplossing te brengen, zal deze maatregel de situatie alleen maar verslechte­ren’, zei voorzitter JeanClaude Juncker, waarna hij liet verstaan dat de EU krachtig zal reageren. ‘We zullen niet ijdel blijven toekijken terwijl onze industrie wordt getroffen door een on eerlijke maatregel die duizenden Europese jobs op de helling zet.’ Binnen twee dagen komt de Commissie met tegenmaatr­egelen. Importheff­ingen op Amerikaans­e whisky en motorfiets­en behoren tot de mogelijkhe­den.

De aankondigi­ng van Trump komt na berichten van groeiende verdeeldhe­id binnen het Witte Huis over de te volgen handelskoe­rs. De voorstande­rs van vrijhandel lijken daarbij het onderspit te hebben gedolven. Zij waarschuwd­en de Amerikaans­e president dat de importheff­ingen negatieve effecten kunnen hebben op de economie en tal van andere Amerikaans­e sectoren. Wall Street reageerde gisteren alvast negatief op de aankondigi­ng. De Dow Jones sloot 1,6 procent lager.

‘Deze oneerlijke maatregel zet duizenden Europese jobs op de helling’ JEANCLAUDE JUNCKER Voorzitter Europese Commissie

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium