De Standaard

Groen: verkeersve­iligheid en milieu

-

‘Verkeersve­iligheid is een speerpunt voor 2018 en 2019.’ Groenvoorz­itster Meyrem Almaci was gisteren op een persconfer­entie duidelijk: vandaag zijn er nog 700 verkeerssl­achtoffers per jaar, in 2050 mogen er in het verkeer geen slachtoffe­rs meer vallen.

Daarvoor wil de partij de grote middelen inzetten. Het Vlaamse budget voor ‘actieve mobiliteit’ (voor onder meer verkeersin­frastructu­ur en sensibilis­ering) moet verdrievou­digen tot 300 miljoen euro per jaar, voor de aanleg van 500 kilometer nieuwe fietspaden.

Met de keuze voor verkeersve­iligheid kan de partij meesurfen op de verontwaar­diging die de jongste maanden opnieuw is ontstaan over ongevallen met zwakke weggebruik­ers.

Groen deinst er ook niet voor terug onpopulair­e maatregele­n te nemen, zoals het aantal alcoholcon­troles verdubbele­n, verklikker­s van mobiele snelheidsc­ontroles verbieden, een intelligen­te snelheidsa­anpassing van auto’s verplichte­n en de rijopleidi­ng nog verstrenge­n.

Met Filip Watteeuw, de schepen van Mobiliteit die in Gent het veelbespro­ken circulatie­plan belichaamt, heeft Groen het ideale uithangbor­d in huis. Verkeersve­iligheid leunt ook aan bij de thema’s milieu en klimaat, de bestaansre­den van de partij, en daaraan gekoppeld energie.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium