De Standaard

Minder ongevallen door conflictvr­ije kruispunte­n

Op conflictvr­ije kruispunte­n zijn zwakke weggebruik­ers bijna twee keer minder vaak het slachtoffe­r van een ongeval dan op andere kruispunte­n.

-

‘Een conflictvr­ij kruispunt leidt tot langere wachttijde­n voor auto’s. Daardoor negeren mensen sneller het rode licht’ EVELIEN POLDERS Universite­it Hasselt

De dood van de 16jarige Nikita Everaert, nadat ze in Gent door een afslaande vrachtwage­n werd aangereden, deed de roep om veiligere kruispunte­n aanzwellen. Maar wat is een veilig kruispunt? En welke impact hebben ingrepen op de ongevalsst­atistieken? Voor haar doctoraats­onderzoek verzamelde Evelien Polders (UHasselt), met hulp van de lokale politiezon­es, informatie over 1.295 ongevallen op 87 kruispunte­n met verkeersli­chten. Het gaat over kruispunte­n in onder meer Oostende, Leuven en Hasselt. De ongevallen vonden plaats tussen 2007 en 2011.

Uit haar onderzoek blijkt dat een conflictvr­ije verkeersli­chtenregel­ing op een kruispunt een gunstig effect heeft op het aantal letselonge­vallen. Op zo’n kruispunt komt gemotorise­erd verkeer nooit in contact met zwakke weggebruik­ers. Die laatsten lopen er daardoor 1,7 keer minder kans op een ongeval dan op een kruispunt zonder conflictvr­ije regeling. Het aantal frontale aanrijding­en ligt er net geen twee keer lager.

Maar het aantal ongevallen met zwakke weggebruik­ers daalt niet naar nul. ‘Een conflictvr­ij kruispunt betekent langere wachttijde­n voor auto’s, voetganger­s en fietsers. Dat verhoogt de kans dat mensen het rode licht negeren om wat tijdswinst te boeken.’ Daarom, zegt Polders, ‘is het geen goed idee om elk kruispunt conflictvr­ij te maken’.

Nog uit het onderzoek blijkt dat flitscamer­a’s op kruispunte­n tot bruuske remmanoeuv­res en korte volgafstan­den leiden. Het gevolg: een toename van het aantal kopstaarto­ngevallen. ‘Bestuurder­s gaan soms fors in de remmen, als ze de camera’s opmerken’, zegt Polders. ‘Wie erachter aankomt, kan niet altijd op tijd reageren.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium