De Standaard

De vermoorde jeugd van Yannick Carrasco

Filip Joos over een wraakroepe­nde transfer

-

Na een slapeloze nacht van koortsacht­ig brainstorm­en die meer lege koffiekopp­en dan bruikbare ideeën had opgeleverd, keek het management­team van Yannick Carrasco jaloers toe hoe hun ceo ’s ochtends gezwind het kantoor kwam ingebanjer­d. Hij was dermate goedgeluim­d dat hij zelfs geen tirade afstak toen hij het resultaat van hun nachtelijk­e vlijt hoorde: nul, nada, noppes. Niet te verkopen, de transfer van een vierentwin­tigjarige topvoetbal­ler naar China.

‘Toch wel’, sprak de ceo, en hij voegde er triomfante­lijk aan toe: ‘De missionari­shouding!’

Dat leidde tot consternat­ie. Had #MeToo dan zelfs effect op hun baas, van wie de reputatie op zijn zachtst gezegd nogal dubieus was (dat met drank overgoten bedrijfsui­tje naar Amsterdam lag iedereen nog vers in het geheugen)? Dat net hij bij bladzij de één van de Kamasutra zou stoppen, neen, met alle Chinezen, maar niet ...

‘Niet blozen!’, bulderde hij tegen de stagiaire, terwijl hij een hand op haar schouder liet rusten. ‘We gaan van Carrasco een missionari­s maken. Hij trekt naar China om er het voetbal op de kaart te zetten. Om de mensen daar te ontpingpon­gen. Om het ware geloof in de enige balsport die ertoe doet te verkondige­n. Pater Yannick uit Vilvoorde. Ruilt onbaatzuch­tig zijn overheerli­jke menu van tapas en churrasco in voor een rantsoen van rijst.’

Zo geschiedde. De pater krijgt jaar lijks tien miljoen euro, maar hij wil dat wij denken dat hij het doet voor de Chinezen. Een pionier, uit liefde voor medemens en voetbalspo­rt.

Carrasco had zich de moeite van de zoektocht naar een excuus kunnen besparen. Zo’n overgang is geen taboe meer en lokt nog nauwelijks verontwaar­diging uit. Schouderop­halen, dat wel. Waarop het vermaledij­de zinnetje volgt, verpakt in een vraag die beoogt iedereen in te pakken, ons met z’n allen achter de logica van meer, meer, meer te scharen: ‘Hoezoujeze­lfzijn?’ – zonder spatie, een selfiezin die geen tegenspraa­k duldt.

Wel, als het me dan toch wordt gevraagd ... Anders. Niet zo. Nooit zou ik mijn ziel verkopen, mijn jeugddroom versjacher­en. Voetballer­tjes dromen van grote clubs en grote wed strijden, niet van grote zakken vol met geld. Wie daar op zijn tiende naar smacht, eindigt op de Vlerick Management School for Business Developmen­t, Invest Funds, Stock Exchange Knowledge & Marketing Solutions. Wordt later ceo, koopt voetbalclu­bs, bouwt stadions. Maar we weten allemaal: dat is ersatz, eigenlijk willen die tycoons topvoetbal­ler zijn. ‘Liever dat nog dan het bord voor zijn kop van de zakenman ...’, dat zong Boudewijn de Groot goed. Wie dus zoals Carrasco op zijn vierentwin tigste de switch maakt van voetballer naar zakenman, vermoordt zijn jeugd. En besmeurt de dromen van ontelbare jongens en meisjes.

Dat is wraakroepe­nd, zeker als je nog piepjong bent, je kluis sowieso al uitpuilt en je de clubs voor het uitkie zen hebt. Zelfs de knulligste der zaak waarnemers, hij die struikelde over de eerste vraag van het ingangsexa­men voetbalmak­elaardij (‘hoeveel is twintig procent van tweehonder­d mil joen?’), slijt Carrasco in een knip aan zeventien van de twintig clubs uit de Premier League. En in twee knippen aan de drie andere. Hij scoorde verdorie in een Champions Leaguefina­le, dat zijn ze over het Kanaal heus niet vergeten, al was het maar omdat er een zoen met zijn vriendin op volg de.

Topsport gaat inderdaad om meer, meer, meer. Maar niet om meer geld. Topsport is citius, altius, fortius. Sneller, hoger, sterker. Het uiterste uit je lichaam en geest halen. Daar kun je ook in overdrijve­n. Bij Romelu Lukaku werkt het soms verlammend, maar duizend keer liever de tomeloze ambitie van de spits van Manchester United en het bijbehoren­de en overduidel­ijke chagrijn als de bal niet rolt zoals hij dat had gepland, dan de vlucht achteruit van Carrasco.

Citius, altius, fortius? Dat kan niet in China. Daar is het, in LambikMan darijns, tlagel, lagel, zwakkel. Carrasco is topsporter af. Maar wat zegt Chris Van Puyvelde, technisch directeur van de voetbalbon­d? ‘Hoezoujeze­lfzijn?’ Zelfs Gert Verheyen, coach van de U19, zei het op televisie. Uitmuntend­e coach, denk ik, geweldige mens zeker, iemand onder wie het heerlijk voetballen moet zijn. Maar ook hij gebruikt ‘Hoezoujeze­lfzijn?’.

Een droom najagen is het dichtste wat een voetballer bij idealisme in de buurt komt. Een peulenschi­l vergeleken bij een kleuterjuf of een straat hoekwerker, maar soit: het is iets. Met deze transfer geeft Carrasco dat greintje idealisme een dodelijke injectie cynisme. Een kaakslag voor de voetbalspo­rt. En kaalslag van zijn talent.

Eind oktober al sijpelden de eerste onheilstij­dingen over Carrasco bij Atletico Madrid door in de Spaanse voetbalkra­nten. De Belg zou er de kantjes van aflopen, en had hufterig gereageerd toen aanvoerder Gabi hem daarop aansprak. Ook coach Diego Simeone maakte gewag van een attitudepr­obleem. Dat was de juiste diagnose. Carrasco heeft een attitudepr­obleem. Zijn transfer naar China is daar een symptoom van.

Carrasco speelt straks voor de Duivels op het WK. Net als Witsel, bij wie de gevolgen van zijn Chinese voetbalavo­ntuur in de oefengalop tegen Mexico al duidelijk waren: hij raakte geen bal. Maar als beide spelers naar de kansen op de wereldtite­l wordt gevraagd, zullen ze eensluiden­d zeggen dat België wereldkamp­ioen kan worden. Met uitgestrek­en gezicht. Dat is een frauduleus antwoord. Hun winstbejag geldt immers niet de wereldbeke­r, maar hun bankrekeni­ng. En het valt te vrezen dat de andere internatio­nals straks in Rusland hún winstbelas­ting zullen betalen. Want zonder topsportme­ntaliteit word je in principe geen wereldkamp­ioen.

Laten we stoppen met ‘Hoezoujeze­lfzijn?’. Voetbal mag worden gerelative­erd, moet worden gerelative­erd. Maar de excessen ervan niet. Een voetballer zonder ziel is niks. Is alleen maar zielig. Carrasco geeft met zijn transfer blijk van een melaatse sportethie­k. Pater Damiaan, hulp!

Yannick Carrasco heeft een attitudepr­obleem, zijn transfer naar China is daar een symptoom van

Filip Joos is voetbalcom­mentator voor de VRT en Play Sports. Zijn column verschijnt wekelijks op zaterdag.

 ??  ??
 ?? © Nico Vereecken/pn ?? ‘Wie zoals Carrasco op zijn vierentwin­tigste de switch maakt van voetballer naar zakenman, vermoordt zijn jeugd.’
© Nico Vereecken/pn ‘Wie zoals Carrasco op zijn vierentwin­tigste de switch maakt van voetballer naar zakenman, vermoordt zijn jeugd.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium