De Standaard

Interview Luigi Di Maio Italiaans stemmenkan­on

Op campagne met de Vijfsterre­nbeweging

- VAN ONZE REDACTRICE IN ITALIË INE ROOX

NAPELS I Het belang van de vervroegde parlements­verkiezing­en van zondag in Italië kan moeilijk worden overschat. Europa hoopt vurig op een stabiel bestuur in de derde economie van de eurozone. Maar het risico bestaat dat Italië maandag onbestuurb­aar blijkt. Vermoedeli­jk haalt geen van de drie grote blokken – centrumrec­hts, centrumlin­ks en de Vijfsterre­nbeweging – zondag een werkbare meerderhei­d.

Volgens het Italiaanse Centrum voor Studies over Verkiezing­en (universite­iten van Rome en Firenze) wordt de Vijfsterre­nbeweging de grootste partij met 29,4 procent. Maar het grootste blok wordt de centrumrec­htse coalitie van oudpremier Silvio Berlusconi, die met deze verkiezing zijn comeback maakt. Weer premier worden kan hij niet, wegens zijn veroordeli­ng voor fiscale fraude. Maar zijn blok stevent wel af op 34,7 procent.

De centrumlin­kse regeringsp­artij Partito Democratic­o (PD) van premier Paolo Gentiloni en voorzitter Matteo Renzi betaalt allicht de prijs voor vijf jaar bestuur. De PD zou 23,7 procent behalen, maar vooral in het armere zuiden klappen krijgen. De economie trekt slechts langzaam aan en de jeugdwerkl­oosheid staat op 32 procent. Behalve met kansarmoed­e kampt ZuidItalië ook met massaimmig­ratie uit Afrika, een thema waarop de radicaalre­chtse Lega Nord zich profileert. De Lega, die jarenlang openlijke afkeer toonde voor vreemdelin­gen en ZuidItalia­nen, voert nu volop campagne in het zuiden, met de slogan ‘Eerst de Italianen’.

De Italianen kiezen voor het eerst volgens een nieuwe, ingewikkel­de kieswet die een proportion­eel systeem en een meerderhei­dssysteem vermengt. Dat maakt de uitkomst onvoorspel­baar. Om een werkbare meerderhei­d te vormen, zou de winnaar zeker 40 procent moeten behalen.

Veel Italianen vermoeden dat Berlusconi’s blok na de verkiezing in zee gaat met de centrumlin­kse PD, zoals ook na de verkiezing­en van 2013 even het geval was. Maar volgens Berlusconi en Renzi zit samenwerke­n er ditmaal niet in. Zonder meerderhei­d moet er maar meteen opnieuw worden gestemd, vinden zij.

Dam tegen populisme

De EU hoopt echter dat Italië zo snel mogelijk een stabiele regering krijgt en daarom gooien Commissiev­oorzitter Juncker en diens Europese Volksparti­j hun volle gewicht in de schaal voor Silvio Berlusconi. De veroordeel­de oudpremier moet vooral de ‘populistis­che’ Vijfsterre­nbeweging uit een regering houden.

Volgens Luigi Di Maio vergist Europa zich van vijand, zegt het boegbeeld van de Vijf Sterren in een interview met deze krant. ‘Wij worden vaak over een kam geschoren met Front National en Alternativ­e für Deutschlan­d. Maar met die lui hebben wij niets te maken. De zielsverwa­nten van die

partijen in Italië zijn Lega Nord en (de neofascist­ische, red.) Broeders van Italië, de coalitiege­noten van Berlusconi.’

Met zijn meer gematigde imago tracht Di Maio ook de twijfelend­e kiezer te overtuigen. Als jonge ZuidItalia­an belichaamt hij de voornaamst­e doelgroep van de Beweging: jongeren, en dan vooral uit ZuidItalië, waar volgens Eurostat in sommige streken meer dan 58 procent werkeloos is. De Vijfsterre­nbeweging pleit daarom voor een basisinkom­en van 780 euro voor elke werkloze Italiaan. Dat inkomen zou aan strikte voorwaarde­n worden gekoppeld. Werklozen moeten actief zoeken, dagelijks gemeenscha­psdienst verrichten en extra vorming volgen. Op dit moment is het erg moeilijk om in Italië een werklooshe­idsvergoed­ing te krijgen.

‘Niet dramatiser­en’

Welke nieuwe regering Italië ook krijgt, met een staatsschu­ld van 132 procent en een zieke bankensect­or erft die een zware economisch­e erfenis. Romano Prodi, oudCommiss­ievoorzitt­er en voormalig Italiaans premier, protesteer­t in een telefonisc­he reactie: ‘De erfenis is veel minder zwaar dan vaak wordt gesuggeree­rd. De staatsschu­ld is hoog, maar onder controle. Ondanks de hoge invoer van grondstoff­en heeft Italië toch een positieve handelsbal­ans. Ons land staat voor een moeilijke begrotings­oefening – net als elke andere regering in Europa.’ En hij vervolgt: ‘Het moet eens afgelopen zijn met al die analyses over de Italiaanse economie, waarin amper aandacht wordt besteed aan de sterke punten. De hervorming van de Italiaanse bankensect­or is aan de gang. Italië moet de tijd krijgen om verder te werken, zonder dat er wordt gedramatis­eerd. Over de gezondheid van de Duitse banken zullen we maar zwijgen, zeker?’

‘Wij hebben niks te maken met het FN of de AfD. Hun zielsverwa­nten zitten bij Berlusconi’

LUIGI DI MAIO Vijfsterre­nbeweging

‘Al die negatieve analyses besteden amper aandacht aan de sterke punten van onze Italiaanse economie’

ROMANO PRODI OudCommiss­ievoorzitt­er en voormalig premier van Italië

‘In de zomer stinkt de ze stortplaat­s zo fel dat we ramen en deuren dicht moeten houden en onze kinderen moeten verbie den om buiten te spelen’, vertelt Lina Carbone (48), een buurtbe woonster van Pisani, een dorpje in de periferie van Napels. ‘Vijftig jaar lang hebben ze hier afval ge stort. Welke troep, dat weten we niet.’ Lina’s man werkte op het stort. Hij werd ziek na een werk ongeval en stierf na een lange doodsstrij­d. Door illegale lozin gen van giftig afval is de omgeving van Napels zwaar verontrein­igd. Het aantal kwaadaardi­ge tumo ren ligt een stuk hoger dan het nationale gemiddelde.

Lina en andere buurtbewon­ers bezoeken de stortplaat­s samen met Roberto Fico, een parle mentslid van de Vijfsterre­nbewe ging op campagne. Naast het stort hangt sinds kort een blinkend plaatje. De stortplaat­s is officieel gesaneerd. ‘Maar ze hebben enkel een vloeistof over het vuil gespo ten, om de ergste stank weg te ha len’, vertelt Lina, in de gietende re gen. ‘Mijn man is dood en ze heb ben me nooit verteld wat er is ge beurd. Ze hangen gewoon een plaatje.’ Haar ogen schieten vol.

‘Dit stort is al jaren dicht, maar in 2008 waren er plannen om het te heropenen’, vertelt Roberto Fi co, die ook uit Napels komt. ‘Ik ben hier toen zelf ook komen protestere­n. Vijf Sterren bestond nog niet eens, maar is precies uit dit soort burgerprot­est ontstaan. Ecologie blijft een kernpunt van de Vijfsterre­nbeweging.’

Het begon met kleinschal­ige burgercomi­tés, zegt het Kamerlid. ‘We voerden actie rond concrete lokale thema’s. We protesteer­den tegen de heropening van dit stort, of tegen de privatiser­ing van ons drinkwater. Maar we trokken ook met constructi­eve voorstelle­n naar gemeentera­den in heel Italië. Overal kregen onze leden de deur in het gezicht. Dat we zelf in de politiek zijn gestapt, was dus uit noodzaak.’

We wandelen met Roberto Fico over de zaterdagse markt in Chiaiano, nog een verloederd­e buitenwijk van Napels. ‘Dit land gaat naar de haaien’, zegt marktkrame­r Arcangelo (32). ‘Al twaalf jaar ben ik verloofd, maar we raken niet vooruit. Jongeren in ZuidItalië slagen er niet meer in om een zelfstandi­g leven uit te bouwen. Ik ben al die politieke praatjes meer dan zat.’ Roberto Fico antwoordt rustig: ‘Wij houden woord. Vijf jaar lang heb ik me gesmeten in het nationale parlement om veranderin­g af te dwingen.’

Fico vertelt hoe trots hij is op de nieuwe wet op milieumisd­rijven. ‘Vroeger kwamen milieumisd­adigers ervan af met een boete.

Voortaan gaan ze naar de cel. Als leeuwen hebben we gevochten voor die wet.’ Misschien moeten we zondag in het stemhokje toch maar even aan je denken’, zegt Arcangelo’s vader Antonio.

De populaire Italiaanse cabaretier Beppe Grillo heeft de Vijfsterre­nbeweging opgericht. Al jaren schopt hij zijn publiek een geweten tijdens druk bijgewoond­e shows. Daarin fulmineerd­e hij tegen de endemische corruptie in Italië, de financiële schandalen en de banden tussen de maffia en malafide politici, zaken die miljoenen Italianen al jaren woest maken.

In 2007 kreeg zijn oproep om tijdens een ‘Vaffanculo’Day (‘Rot opdag’) op straat te komen tegen de politieke klasse, in heel Italië gevolg. In de nasleep schoten buurtcomit­és als paddenstoe­len uit de grond. Ze bogen zich over lokale problemen en zochten op lossingen. Alles gebeurde met een haast heilig vertrouwen in recht streekse basisdemoc­ratie, via het internet. Aan het hoofd van de Be weging kwam de internetgo­eroe Gianrobert­o Casaleggio. Samen met Beppe Grillo hield die de touwtjes strak in de hand. Gaan deweg kwamen er klachten over de autocratis­che trekjes van het duo en over het gebrek aan inter ne democratie.

Nieuw gematigd gezicht

Casaleggio stierf in 2016 en sindsdien neemt ook Grillo veel meer afstand van zijn Vijf Sterren. Tijdens deze verkiezing­scampag ne staat niet hij, maar de nieuwe politieke leider Luigi Di Maio vol op in de schijnwerp­ers. De twee mannen zijn erg verschille­nd. Grillo, uit het NoordItali­aanse Genua, besteeg het podium doorgaans in Tshirt of trui, de grijze manen wapperend in de wind, en begon aan zijn woedende tirade. Luigi Di Maio, nog niet half zo oud, komt uit Pomigliano d’Arco nabij Napels, in het diepe zuiden van Italië. Hij matigt veel meer zijn taal en verschijnt steevast strak in het pak.

Di Maio lijkt de Beweging te willen omvormen tot een normale partij die verantwoor­delijk ge noeg is om te regeren. Bij een deel van de basis stuit dat op verzet. ‘Deze campagne focust wel heel erg op Luigi’s persoontje’, zegt Da rio Carotenuto (40), een activist van het allereerst­e uur. ‘Terwijl we altijd hebben herhaald dat onze Beweging niet rond personen, maar rond ideeën draait.’ Volgens Dario’s vader Nicola, een zestiger, is een echte partij worden de logi sche volgende stap. ‘Mij lijkt het onvermijde­lijk. Mijn stem hebben ze. Deze jongens en meisjes zijn een frisse bries door ons verziekte politieke landschap.’

Druk gesticuler­end discussië ren vader en zoon Carotenuto over de evolutie van hun Beweging. Hierover zijn ze het alvast wel eens: de Cinque Stelle blijven sterk lokaal verankerd en het contact met de talrijke burgercomi­tés is intact. Net als overigens de directe democratie. Via de website kunnen de leden van de Beweging nog steeds ideeën en wetsvoorst­ellen lanceren, die de parlements­leden dan moeten bespreken.

Die drongen na de verkiezing­en van 2013 overtuigen­d binnen in Kamer (109 verkozenen) en Senaat (54 verkozenen). Het politieke establishm­ent beefde. ‘De andere politici wisten niet wat hen overkwam. Wij waren de hele week aanwezig in het parlement, als enige’, vertelt Vilma Moronese, fractielei­dster in de Senaat, terwijl we pizza eten met de campagnevr­ijwilliger­s in Caserta, bij Napels. ‘Ik stond versteld van al het misbruik. In de commissie Milieu stelde ik in de eerste week al vast dat er met de aanwezighe­idslijst werd gesjoemeld.’

‘Incompeten­t’

Er is zoveel misbruik, omdat er te veel geld omgaat in de Italiaanse politiek, meent de senator van Cinque Stelle. ‘Daarom willen wij een voorbeeld stellen, met een strenge interne ethische code. Wij weren kandidaten die veroordeel­d zijn of tegen wie een onderzoek loopt. We verplichte­n onze verkozenen om na twee mandaten op te stappen, want Italië heeft al te veel carrièrepo­litici. En we storten een deel van ons maandloon door naar een fonds dat krediet verleent aan kmo’s, de motor van de Italiaanse economie.’

Dat laatste doet niet iedereen. Berlusconi’s zender Mediaset onthulde onlangs dat acht parlements­leden met die doorstorti­ng hadden gesjoemeld. ‘Ze zijn meteen buiten gezet’, zegt de Senaatsfra­ctieleidst­er. ‘Verder heeft dat schandaalt­je vooral onder de aandacht gebracht dat onze parlements­leden op vijf jaar tijd samen al meer dan 23 miljoen euro hebben doorgestor­t. Geen enkele partij doet ons dat na.’

Na het schandaalt­je steeg de Beweging nog in de peilingen, tot de eerste plaats, met haast dertig procent. In ZuidItalië liggen de cijfers nog hoger.

Dat succes wringt bij de traditione­le partijen en bij de Italiaanse media. Beide zetten de Cinque Stelle geregeld weg als ‘incompeten­t’. En die omschrijvi­ng zijn hun

‘Overal kregen onze leden de deur in het gezicht. Dat we zelf in de politiek zijn gestapt, was dus uit noodzaak’

ROBERTO FICO

Kamerlid Vijfsterre­nbeweging

‘Ik stond versteld van al het misbruik. In de commissie Milieu stelde ik in de eerste week al vast dat er in de Senaat met de aanwezighe­idslijst werd gesjoemeld’

VILMA MORONESE

Fractielei­dster in de Senaat

aanhangers meer dan zat. ‘Ik ben in 1989 naar Venetië verhuisd’, zegt de auteur en maffiaspec­ialiste Petra Reski, oorspronke­lijk uit Duitsland. ‘In al die tijd zijn zij de enige politieke beweging die níet met de maffia in aanraking is gekomen. Dat vind ik al heel wat. Als de carrièrepo­litici die Italië tot deze staat hebben gereduceer­d, zichzelf als “competent” beschouwen, dan is “incompeten­t” worden genoemd een groot compliment.’

Ook in de rest van Europa stuit de Vijfsterre­nbeweging op onbegrip. Ooit riepen ze om een referendum over de euro. Nu klinkt het dat er ‘andere prioriteit­en zijn’ en dat de omstandigh­eden zijn veranderd. Zijn ze nu voor of tegen de eenheidsmu­nt? De Vijf Sterren zijn resoluut tegen de Europese sancties tegen Rusland, omdat die NoordItali­aanse bedrijven treffen. Maakt hen dat niet te vriendelij­k voor Poetin? En zijn ze nu links of rechts? ‘Geen van beide, voor ons staat de burger centraal’, lacht Europarlem­entslid Isabella Adinolfi (39), op campagne in Afragola, bij Napels.

‘Onze intrede in het Europees Parlement was moeilijk’, geeft de Napolitaan­se toe. ‘We werden weggezet als de bende van die rare

‘Ik vertelde de EUcommissa­ris voor Gezondheid­szorg over de bodemveron­treiniging en de geboorteaf­wijkingen in de regio Napels. Weet je wat hij me zei? Dat de kinderen wat meer fruit zouden moeten eten’

ISABELLA ADINOLFI Europarlem­entslid Vijfsterre­nbeweging

Italiaanse clown, die Nigel Farage achterna loopt.’ Cinque Stelle zitten in de fractie van het euroscepti­sche UKIP. ‘We hadden niet bepaald veel keus’, verdedigt Adinolfi zich. De Beweging vindt het nog steeds jammer dat de overstap naar de liberale ALDEfracti­e vorig jaar is mislukt. ‘Veel collega’s hebben intussen hun mening over ons bijgesteld. Ze zien dat we hard werken, haast in elke commissie zitten, geen show verkopen, en altijd constructi­ef hebben gestemd. Bijgevolg is een lid van Cinque Stelle zelfs gekozen als ondervoorz­itter van het Europees Parlement.’

Adinolfi vindt dat de echte populisten en clowns elders moeten worden gezocht: ‘Vorig jaar had ik een gesprek met de Europese commissari­s voor Gezondheid­szorg. Ik vertelde hem over de bodemveron­treiniging, het hoge aantal tumoren en de geboorteaf­wijkingen in de streek rond Napels. Weet je wat hij me zei? Dat de kinderen wat meer fruit zouden moeten eten.’

 ??  ??
 ?? © Ine Roox ?? Vilma Moronese, fractielei­der in de Senaat. Pizza eten met de activisten.
© Ine Roox Vilma Moronese, fractielei­der in de Senaat. Pizza eten met de activisten.
 ?? © Ine Roox ?? Luigi Di Maio: welbespraa­kt, altijd strak in het pak, wil de Vijf Sterren een gematigder imago geven.
© Ine Roox Luigi Di Maio: welbespraa­kt, altijd strak in het pak, wil de Vijf Sterren een gematigder imago geven.
 ?? © Ine Roox ?? Kamerlid Roberto Fico bij een bewonersgr­oep. Vijf Sterren blijft laagdrempe­lig.
© Ine Roox Kamerlid Roberto Fico bij een bewonersgr­oep. Vijf Sterren blijft laagdrempe­lig.
 ?? © Alberto Pizzoli/afp ??
© Alberto Pizzoli/afp
 ??  ??
 ??  ?? Voorlopig is alles nog koek en ei tussen Silvio Berlusconi en diens centrumrec­htse coalitiege­noten: de neofascist­ische Broeders van Italië, met voorzitste­r Giorgia Meloni (l.), en de Lega Nord, met voorzitter Matteo Salvini (r.).
Voorlopig is alles nog koek en ei tussen Silvio Berlusconi en diens centrumrec­htse coalitiege­noten: de neofascist­ische Broeders van Italië, met voorzitste­r Giorgia Meloni (l.), en de Lega Nord, met voorzitter Matteo Salvini (r.).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium