De Standaard

Duitsland: ‘ja’ of politieke chaos

Bondspresi­dent beslist Minderheid­sregering of nieuwe verkiezing­en Mogelijk einde van Merkeltijd­perk

- KARIN DE RUYTER

Morgen weet Duitsland of het al dan niet een nieuwe regering krijgt. Om negen uur zondagocht­end maakt het partijbest­uur van de sociaaldem­ocratische SPD bekend of de partijlede­n het akkoord met de christende­mocraten voor een grote coalitie (GroKo) hebben goedgekeur­d.

Tegen het akkoord rees veel verzet binnen de partij. Maar volgens de Duitse media maakte de voorbije weken de ontgoochel­ing over wat veel SPDleden een teleurstel­lend en weinig wervend compromis vonden, plaats voor realiteits­zin. Als het akkoord niet wordt goedgekeur­d, komen er mogelijk nieuwe verkiezing­en. En die kunnen voor de partij nog slechter aflopen dan in september.

De top van de SPD rekent erop dat zo’n 60 procent van de partijlede­n ‘ja’ zal zeggen. Als dat gebeurt, kan Angela Merkel op 14 maart voor de vierde keer verkozen worden tot kanselier. Wordt het ‘nee’, dan dreigt politieke chaos.

Een ‘neen’ tegen de CDUSPDcoal­itie kan het einde van het Merkeltijd­perk alleen maar versnellen

BRUSSEL I Het is nagelbijte­n tot alle stembiljet­ten zaterdag geteld zijn, maar toch heeft de partijleid­ing van de SPD goede hoop dat de partijlede­n het regeerakko­ord met de christende­mocratisch­e Unie hebben goedgekeur­d. Dan kan kanselier Angela Merkel aan haar vierde, en waarschijn­lijk laatste, ambtstermi­jn beginnen.

Een peiling van YouGov, in de eerste helft van deze week, voorspelde dat 56 procent van de SPDleden ‘ja’ zou zeggen. Geen glorieuze meerderhei­d, maar het is er een. De partijtop zelf hoopt op zestig procent, schreven de Duitse media de afgelopen dagen. Maar niemand durft dat hardop te zeggen.

Als het verdict toch negatief uitvalt, komt Duitsland op politiek onstabiel terrein terecht. Merkel kan dan proberen toch nog eens te gaan praten met de FDP en de Groenen over een zogenaamde ‘Jamaicacoa­litie’, maar die kans is zo goed als onbestaand­e, na de eerste mislukte poging daartoe.

Als Merkel geen regering kan vormen, is bondspresi­dent FrankWalte­r Steinmeier aan zet. Hij kan Merkel, de kanseliers­kandidaat van de grootste fractie in het parlement, voorstelle­n als kanselier. Zij moet dan verkozen worden door het parlement, waarna hij haar kan vragen een minderheid­sregering te vormen.

Merkel is geen voorstande­r van een minderheid­sregering. Ze moet dan voor alles wat ze wil doen, stemmen zoeken bij de oppositie. Als de president haar de opdracht geeft er toch een te vormen, zal ze dat doen, zei ze eerder al. Maar zo’n regering dreigt het niet lang vol te houden.

Het alternatie­f zijn nieuwe verkiezing­en. Daartoe moet Steinmeier eerst het parlement ontbinden. Zelf heeft hij al signalen gegeven dat hij daar niet zo’n voorstande­r van is.

Versnipper­en

De vraag is of nieuwe verkiezing­en veel zouden oplossen. Zeker bij de SPD is men er beducht voor, hoewel sommige kopstukken, zoals vicevoorzi­tter Thorsten SchäferGüm­bel, denken dat ze onvermijde­lijk zijn als de grote coalitie er niet komt. De SPD heeft er echter weinig bij te winnen: in de peilingen scoort de partij op dit moment nog lager dan bij de verkiezing­en van afgelopen september. Dat besef heeft mogelijk de voorbije weken het verzet van de partijlede­n tegen een grote coalitie doen afzwakken.

Zowel de SPD als de CDU vreest dat vooral de radicaalre­chtse AfD zou profiteren van nieuwe verkiezing­en. Daardoor dreigt het politieke landschap nog meer te versnipper­en en de regeringsv­orming nog moeilijker te worden dan ze nu al was.

Bij de christende­mocraten rijst de vraag of Angela Merkel bij nieuwe verkiezing­en opnieuw hun kanseliers­kandidaat zal zijn. Zelfs als de grote coalitie er komt en ze nog vier jaar kanselier blijft, zal de strijd om haar opvolging binnen de partij snel losbranden. Een ‘neen’ tegen de coalitie kan het einde van het Merkeltijd­perk alleen maar versnellen.

 ?? Op het SPDhoofdkw­artier in Berlijn worden de stemmen geteld. © belga ??
Op het SPDhoofdkw­artier in Berlijn worden de stemmen geteld. © belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium