De Standaard

Riool is geen composthoo­p

Voor sommigen zijn voedselver­malers de toekomst van afvalverwe­rking. De overheid is niet onder de indruk.

- SIMON GRYMONPREZ Commander verkocht op

BRUSSEL I Een procesverb­aal, een boete en zo goed als zeker een vervolging: dat heeft het bedrijf Commander aan zijn been, nadat het op Batibouw te opzichtig ‘voedselver­malers’ heeft gepromoot en verkocht.

Het gebruik van de vermalers, elektrisch­e apparaten onder de afwasbak die voedselres­ten vermalen en naar de afvalwater­leiding pompen, is al sinds 1971 verboden. Onze riolering en zuiverings­installati­es zijn er niet voor uitgerust, het extra organisch afval leidt tot dichtslibb­en van de riolen.

Sinds drie jaar is ook de verkoop en import van de vermalers onwettig – dat op vraag van de gemeentes en watermaats­chappijen. Volgens Jan Eyckmans, woordvoerd­er van de FOD Volksgezon­dheid, liep de situatie uit de hand. Zo raakte de riolering in de Brusselse Rue des Bouchers ver stopt nadat de restaurate­urs massaal vermalers hadden gebruikt en onder meer mosselsche­lpen in het apparaat hadden gekieperd. De verstoppin­gen kosten de belastingb­etaler jaarlijks 3 miljoen euro.

Geen hype

Het pv voor de Batibouwve­rkoper is een primeur. De FOD Volksgezon­dheid ging na het verbod in 2015 in gesprek met de importeurs, die de verkoop stillegden. Hier en daar blijkt er nog een ‘koppige’ verkoper te zijn, zoals op Batibouw bleek. Consumente­n worden in de praktijk niet vervolgd, dat is onbegonnen werk. Volgens Eyckmans is de voedselver­maler ook geen hype onder consumente­n.

De man achter Commander, Jacques Verbeeck, stuurde ondertusse­n een open brief naar De Inspecteur van Radio 2, dat de verkoop van de vermalers naar buiten bracht. Verbeeck, die zichzelf ‘gebruiker, voorstande­r en actief adviseur van de voedselres­tenvermale­r’ noemt, trekt van leer tegen de Belgische wetgeving en tegen de Ovam, de Openbare Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij.

De Ovam zou onbereikba­ar zijn en geen oor hebben naar ‘nieuwe’ ontwikkeli­ngen. Meer: het verbod zou het resultaat zijn van ‘lobbywerk en te grote belangenve­rmenging’. De Ovam ontkent dat Verbeeck contact zocht met de organisati­e.

Ratten

In Nederland is er de afgelopen jaren geëxperime­nteerd met voedselver­malers, hoewel het gebruik ervan verboden is. Het Amsterdams­e stadsbestu­ur oordeelde enkele jaren geleden dat de ophaling van gft (groenten, fruit en tuinafval) problemati­sch was: de stank en de aanwezighe­id van ratten veroorzaak­te overlast in de woontorens.

Na een testperiod­e bleek dat de riolering niet toegerust was voor het extra organisch afval. Het deed de riolering verstoppen.

Bij een soortgelij­k proefproje­ct in het Nederlands­e Hengelo bleek dat de energie gewonnen uit de extra biomassa te verwaarloz­en was. Het is beter om te investeren in een goede composthoo­p dan energie te halen uit voedselres­ten, luidde het oordeel.

Wie de voedselver­malers in Hengelo wel op prijs stelde, waren de gebruikers. Resten in de maler nogal opzichtig vermalers.

proppen lijkt gebruiksvr­iendelijke­r dan ‘aan de bron sorteren’, maar het laatste is wel het meest efficiënte systeem, zegt Jan Verheyen van de Ovam.

‘De recyclagep­ercentages van huishoudel­ijk afval zijn in Vlaanderen vele keren groter dan in bijvoorbee­ld de VS, waar de vermalers veel gebruikt worden. Er is geen enkele reden om van het huidige systeem af te stappen’, zegt de woordvoerd­er.

De riolering in de Brusselse Rue des Bouchers raakte verstopt door het gebruik van vermalers

 ?? © rr ?? Batibouw
© rr Batibouw

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium