De Standaard

Een op vijf Brusselaar­s mijdt openbaar vervoer

De Brusselaar­s leven nog altijd met de herinnerin­g aan de aanslagen van 22 maart 2016. Maar ze zijn wel trots op hun stad.

- VEERLE BEEL

BRUSSEL I ‘Een flinke minderheid heeft zijn gedrag aangepast. Een op de vier mijdt drukke plaatsen en een op de vijf mijdt het openbaar vervoer. Bovendien zegt 43 procent dat ze meer op hun hoede zijn in de publieke ruimte. We zijn dus nog niet teruggekee­rd naar de orde van de dag’, zegt socioloog Dirk Jacobs (VUB).

Meteen na de aanslagen besloot de Koning Boudewijns­tichting om het project BruVoices in het leven te roepen. Onderzoeke­rs van de ULB en de VUB gingen vorig jaar in gesprek met 51 representa­tieve groepen en namen ook 526 interviews af bij mensen thuis. Hoe beleven Brusselaar­s hun stad? Hoe hecht is de sociale cohesie er nog?

Een citaat: ‘Als je in een bus of metro stapt, zelfs wij hé, wij kijken naar de mensen rondom ons. Iedereen kijkt naar iedereen. Of het nu Arabieren zijn, Belgen, Vlamingen, of alle andere nationalit­eiten: men kijkt elkaar wantrouwig aan. On a peur, quoi.’

Ondanks alles is men er trots op Brusselaar te zijn. De stad is erg divers en internatio­naal, maar ook open en verwelkome­nd. Niemand voelt zich er vreemdelin­g, want bijna iedereen komt van elders. Bijna iedereen heeft zijn stad al eens verdedigd tegenover kritiek van buitenaf.

Brussel heeft veel groene ruimte. Alles is er nabij: winkels, werk, gezondheid­szorg. Er is een enorm cultureel aanbod, kortom, de levenskwal­iteit is er hoog. Het is een stad op mensenmaat, al voelen bewoners zich in de eerste plaats thuis in hun gemeente of wijk, het vereniging­sleven biedt er kansen op ontmoeting.

Maar er zijn ook klachten: de stad is vuil, vuiler dan andere steden. Brusselaar­s tillen ook zwaar aan de chaos in het verkeer en het feit dat

De stad is erg divers en internatio­naal, maar ook open en verwelkome­nd. Niemand voelt zich er vreemdelin­g, want bijna iedereen komt van elders

veel mensen de verkeersre­gels aan hun laars lappen. Inwoners van sociaaleco­nomisch achtergest­elde gemeenten, vinden dit nog erger. Zij vinden ook dat hun buurten minder goed worden onderhoude­n en dat de dienstverl­ening er minder goed is.

Eigen ‘bubbel’

Of er een echte Brusselse identiteit bestaat, is voer voor discussie. In achtergest­elde gemeenten is men sneller geneigd ja te zeggen. ‘We weten niet wat daarvoor de verklaring is’, zegt Dirk Jacobs.

Voor velen is Brussel een lappendeke­n, waar iedereen ‘in zijn eigen bubbel’ leeft. Sommigen vinden dat dit juist de typisch Brusselse identiteit uitmaakt. Wie in de zuidelijke helft van Brussel woont, komt graag ‘op bezoek’ in de ‘exotische’ noordelijk­e gemeenten, maar trekt zich dan toch ook graag weer terug.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium