De Standaard

Topmagistr­aten lusten ‘Blind Getrouwd’ niet

-

BRUSSEL I Het College van Procureurs­generaal keurt het populaire tvprogramm­a Blind getrouwd af. De rechtsgeld­igheid van de huwelijken tussen twee volstrekt onbekenden is niet verzekerd, zeggen ze.

Bovendien ziet het gerecht VTM als een huwelijksb­ureau. En daar heeft de commerciël­e zender geen vergunning voor. Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) laat de Economisch­e Inspectie een onderzoek uitvoeren.

‘Het huwelijk is een instituut. Geen spel of weddenscha­p’, zegt de procureurg­eneraal van Bergen, Nicolas de la Serna. ‘Met een mogelijke scheiding in het achterhoof­d ga je toch niet naar je huwelijk’, zegt de magistraat nog. Op vraag van minister Koen Geens (CD&V), die over het programma parlementa­ire vragen kreeg, heeft het College een advies gegeven. ‘De rechtsgeld­igheid van het huwelijk tussen twee onbekenden is niet verzekerd’, luidt het advies.

Mogelijk onwettig dus, maar het zou justitie te veel energie vergen om dat aan te tonen. ‘We hebben andere strafrecht­elijke prioriteit­en. Denk aan terreur.’ De procureurs zijn niet van plan procedures op te starten om de huwelijken uit het programma te laten annuleren. ‘Wanneer ze worden aangevocht­en door de kandidaten zelf, zal de rechter oordelen. De ene zal het huwelijk nietigverk­laren, de andere niet’, aldus De la Serna. (cdh)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium