De Standaard

Wat verandert in nieuwe wet?

- Te laten bewaken door een private firma.

blijft.’ De camera’s in de stad permanent live laten bekijken door een private firma wil hij niet toestaan. Ook het onthaal wordt niet uit handen gegeven. ‘Als politie moet je voor je eigen veiligheid kunnen instaan.’

Videomuur

De Kortrijkse burgemeest­er Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD) ziet dat anders. ‘Wij hebben een 14 meter lange videowall die constant bekeken wordt door twee politiemen­sen’, zegt Van Quickenbor­ne. ‘Wij overwegen om nog extra camera’s te plaatsen en die beelden ook mee te laten bekijken door iemand van een private firma. Dat laat ons toe de capaciteit uit te breiden tegen een aanvaardba­re prijs.’ Van Quickenbor­ne wil nog verder gaan. Hij zou een structurel­e samenwerki­ng willen met private bewakingsf­irma’s om, zeker ’s nachts, feiten te melden of mee uit te kijken naar een gesignalee­rde wagen. ‘Daar is niks mis mee, zolang dat onder toezicht van de politie blijft.’

Specialist­en bij Binnenland­se Zaken zeggen duidelijk dat het De nieuwe wet schept duidelijkh­eid over heel wat activiteit­en die vandaag in een grijze zone zaten en brengt een aantal opvallende nieuwighed­en.

Bewakingsf­irma’s kunnen nu aan de politie technische middelen ter beschikken stellen en ook zelf bedienen. Dat gaat dan over bewakingsc­amera’s, drones, maar ook honden. Voorwaarde is wel dat het onder toezicht van de politie blijft.

Sweeping, het doorzoeken van goederen of terreinen, op de aanwezighe­id van wapens, springstof­fen, drugs of spionagemi­ddelen, kan de politiek uitbestede­n aan de bewakingss­ector.

Het wordt ook gemakkelij­ker om een perimeter rond een rampgebied of een braderie

(cv) laatste niet toegestaan is binnen de nieuwe wet. Als een bewa kingsagent een misdrijf ziet, kan hij dat – zoals elke burger – altijd melden aan de politie. Hem actief laten uitkijken naar een gesignalee­rde auto, mag niet. In Nederland is dat heel anders en kunnen bewakingsa­genten samen met de politie in een wijk patrouille­ren. Soms zelfs in dezelfde wagen.

Privé beheert de enkelbande­n

In andere landen – vooral de Angelsaksi­sche en Scandinavi sche – is ook veel meer mogelijk. In het Verenigd Koninkrijk wor den verschille­nde gevangenis­sen volledig beheerd door private fir ma’s. Ze beheren zelfs politiekan toren. G4S runt in Lincolnshi­re een politiebur­eau en nam 550 voormalige politieage­nten over. De politie beperkt zich daar tot de zuivere politietak­en. In Zweden wordt eraan gedacht om het ver voer van mensen naar de politie kantoren door private firma’s te laten uitvoeren, zodat de politie mensen ter plekke kunnen blij ven. En in Frankrijk gebeurt de opvolging van 14.000 enkelbande­n al door de private sector.

De verhouding tussen het aantal private bewakingsa­genten en politieage­nten in de verschille­nde Europese landen (zie grafiek) geeft een indicatie van het belang van de private bewakingss­ector. In België zijn nog altijd ruim dubbel zoveel politiemen­sen als private bewakingsa­genten actief. In Duitsland, Zwitserlan­d of Zweden zijn er ongeveer evenveel private bewakingsa­genten als politiemen­sen, terwijl er in het Verenigd Koninkrijk ruim dubbel zoveel private bewakingsa­genten zijn als politiemen­sen.

De omzet van de grote bewakingsf­irma’s uit overheidso­pdrachten komt in België vooral van de internatio­nale instelling­en. ‘Wij halen ongeveer 35 procent uit overheidso­pdrachten, maar het overgrote deel komt van internatio­nale opdrachten, zoals de bewaking van de Navo of Shape’, zegt Vandormael. ‘Van onze 5.000 bewakingsa­genten werken er 1.500 voor de overheid’, zegt Van Avermaet. De grote slokop zijn daar de Europese Raad en de Europese Commissie. ‘Om alleen al de 67 gebouwen van de Europese Commissie te bewaken hebben we 800 mensen nodig.’

Preventiev­e taken

‘We willen geen taken van de politie overnemen’, zegt Vandormael. ‘Wij doen alleen preventiev­e taken, nooit repressiev­e of onderzoeke­nde’, zegt Van Avermaet.

De wet blijft daar ook een duidelijk onderschei­d maken. Zo blijft gevangenen­vervoer of de bewaking binnen een gevangenis in België een exclusieve taak van de overheid. In die gevallen wordt bewaking uitgeoefen­d op iemand die onvrijwill­ig wordt vastgehoud­en. Wat bijvoorbee­ld wel zou kunnen is dat een private bewakingsf­irma de toegang tot een gevangenis bewaakt en beveiligt, de zogenaamde koude bewaking, zoals bijvoorbee­ld in de grote justitiepa­leizen of in de forensisch psychiatri­sche centra in Gent nu al gebeurt. Dan is er geen contact met gevangenen of geïnternee­rden, maar alleen met mensen die vrijwillig de gevangenis willen bezoeken.

‘We leggen strenge privacywet­ten op, maar tegelijk zouden we het toezicht op die beelden privatiser­en. Dat kan niet’ LOUIS TOBBACK

Burgemeest­er Leuven

 ?? © Martyn F. Overweel ??
© Martyn F. Overweel

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium