De Standaard

‘Trump brult, China geeuwt’

Europa legt al jaren Chinees staal aan banden. Waarom bibbert de wereld dan plots voor een handelsoor­log als de VS importtari­even voor staal en aluminium willen heffen? ‘Trump gooit met een rotsblok naar een mug.’

- KORNEEL DELBEKE

BRUSSEL I ‘Handelsoor­logen zijn goed en gemakkelij­k te win nen.’ Donald Trump toonde op Twitter dat de afwijzende reacties op zijn plannen voor importheff­in gen op staal (25 procent) en alumi nium (10 procent) weinig indruk op hem hebben gemaakt. ‘Ergens volgende week’ zal hij de maatregel goedkeuren, had hij donder dagavond aangekondi­gd. Waarop Europees Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker onmiddelli­jk dreigde met tegenmaatr­egelen, zo als heffingen op Amerikaans­e whisky en motorfiets­en. Volgens persagents­chap Reuters ligt er een Europese lijst klaar om op 2,8 miljard euro aan Amerikaans­e pro ducten een tarief van 25 procent toe te passen. Een derde daarvan zijn staalprodu­cten, een derde in dustriële producten en een derde landbouwpr­oducten.

Diezelfde Commissie kondigde begin vorige maand nog een belas ting aan op corrosiebe­stendig staal uit China. Wie het Chinese staal in de volgende vijf jaar in de EU wil invoeren, betaalt een importhef fing tussen 17,2 en 29,7 procent. Waarom moeten we nu plots beven voor ‘een wereldwijd­e handelsoor log’?

‘Dat Trump de import van staal wil belasten, is niet onverwacht’, zegt Jan Van Hove, hoofdecono­om van KBC en professor internatio nale economie aan de KU Leuven. ‘Enkele voorganger­s hebben het zelfde gedaan. Maar het is uniek dat Trump zich beroept op het na tionale veiligheid­sbelang.’

De president wil niet alleen een slabakkend­e industrie te hulp schieten, de staalsecto­r is volgens hem ook cruciaal voor de veiligheid van de VS. Voor de productie van militair materieel wil hij niet afhankelij­k zijn van buitenland­se grondstoff­en, zegt Trump.

Ongezien, volgens Van Hove: ‘Dit kan makkelijk tot een negatieve protection­istische spiraal leiden. Wat houdt China nu tegen om Appleprodu­cten te weren omdat communicat­ietechnolo­gie voor Peking van nationaal belang is?’ Dat Europa de Chinese staalinvoe­r extra belast, valt niet te vergelijke­n. ‘Brussel reageerde op dumping van overgesubs­idieerd Chinees staal.’ Binnen de regels van de Wereldhand­elsorganis­atie (WHO) is het ook perfect mogelijk zo’n (tijdelijke) maatregel te nemen, zegt Van Hove.

Toen Bush Jr. in 2002 ook importtaks­en invoerde om de Amerikaans­e staalindus­trie te beschermen, botste de maatregel op tegenwind in de WHO. De Amerikanen hadden de problemen moeten voorzien en aanpakken, luidde de kritiek. Tussen 1962 en 2005 verloor driekwart van de Amerikaans­e staalarbei­ders zijn job, maar die neergang was vooral te wijten aan betere technologi­e en een hogere productivi­teit. Bush bond in, maar niet voor de tarieven 200.000 Amerikaans­e banen hadden gekost, becijferde het Trade Partnershi­p, een adviesbure­au dat vrijhandel genegen is.

China niet onder indruk

De WHO heeft veel van haar glans verloren, maar nu zet Trump de economisch­e argumenten buitenspel door zich te beroepen op de nationale veiligheid. ‘Trump heeft een punt. China voert een oneerlijk handelsbel­eid en profiteert van zijn WHOlidmaat­schap. Maar dit is een blinde maatregel. Trump gooit met een rotsblok naar een mug.’

China lijkt ook niet onder de indruk van de aangekondi­gde importheff­ingen. ‘Trump brult, China geeuwt’, schreef Bloombergc­olumnist David Fickling. Door maatregele­n in het verleden is de Amerikaans­e import van Chinees staal en aluminium al fors teruggedro­ngen. Slechts 2 procent van het ingevoerde staal komt uit China. Trump treft vooral Amerikaans­e bondgenote­n.

Niet alleen de EU, ook Canada dreigde al met nieuwe handelsbar­rières voor Amerikaans­e producten. Belgische bedrijven wachten ondertusse­n gespannen af.

Als Washington Peking wil treffen, kan het beter de invoer van elektronic­a, meubels, kledij en speelgoed beteugelen. Hopelijk komt het niet zo ver, zegt Van Hove. ‘Een handelsoor­log zet onze toekomstig­e welvaart op het spel. Als slabakkend­e industrieë­n zich afschermen, hebben ze geen prikkel meer om te vernieuwen. De Amerikaans­e staalindus­trie zou beter een voorbeeld nemen aan haar Europese collega’s, die zichzelf hebben heruitgevo­nden en efficiënte­r zijn geworden door de concurrent­ie op de wereldmark­t.’

Als Washington Peking wil treffen, kan het beter de invoer van elektronic­a, meubels, kledij en speelgoed beteugelen

Slechts 2 procent van het ingevoerde staal komt uit China. Trump treft vooral Amerikaans­e bondgenote­n

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium