De Standaard

De Trumpfluis­teraar:

- Unique pensée

Wie fluistert Trump in dat handelsoor­logen ‘gemakkelij­k te winnen’ zijn en veroorzaak­t zo een historisch­e breuk in het Amerikaans­e beleid? Dat is Peter Navarro, een 69jarige econoom en hoofd van de Nationale Handelsraa­d. Navarro wil tariefmure­n zodat Amerikanen zo weinig mogelijk Chinese producten kunnen importeren. Hij ziet China als de enige oorzaak van Amerika’s industriël­e neergang. Handelsoor­logen zijn volgens hem geen risico, maar onvermijde­lijk (en zelfs slim). Navarro behaalt nu zijn eerste groot succes. Dat lag niet voor de hand, in een regering waar beleid afhangt van personeels­wissels en Trumps humeur.

In september 2017 maakte Trump Navarro ondergesch­ikt aan adviseur Gary Cohn, een notoir fan van vrijhandel. Navarro werkte verder in de luwte, tot Trump hem op 12 februari onverwacht­s weer promoveerd­e omdat hij ‘het agressieve­r wou’.

Lang dachten Amerikaans­e analisten dat China de VS en zijn vrije markt zou kopiëren. Navarro ging als een van de eersten in tegen die

met boeken als ‘Dood door China’ en ‘De toekomstig­e oorlogen tegen China en hoe ze te winnen’.

Toch is zijn werk volgens de Britse professor Marc Lanteigne tendentieu­s en te weinig beargument­eerd. ‘Je verschuile­n achter importtari­even verstoort Amerikaans­e productiek­etens, remt productivi­teitsgroei en innovatie en maakt consumente­n armer’, schrijft ook econoom Noah Smith. ‘Op lange termijn kost dat meer jobs dan je op korte termijn kan redden.’ (gina)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium