De Standaard

Diamanten en vastgoed in Antwerpen

Een deel van de gestolen ‘Magnitskim­iljoenen’ stroomde naar België. Bill Browder vraagt dat het gerecht ze in beslag neemt. Hij diende een klacht in.

-

‘Allicht is er nog veel meer in België’

BILL BROWDER Zakenman

De moordenaar­s van Sergej Magnitski investeerd­en zeker 3,5 miljoen euro van het geld dat ze stalen uit de Russische schatkist in België. Dat achterhaal­den Bill Browder en co.

‘Een deel ervan werd geïnvestee­rd in vastgoed in Antwerpen en ook in diamanten. Maar allicht is er nog veel meer in België. Het gerecht heeft meer middelen dan wij om dat te achterhale­n.’ Over welke gebouwen het exact gaat en welke vennootsch­appen erachter schuilen, willen Browder en co voorlopig niets kwijt, om het onderzoek niet te schaden.

Joris Van Cauter en Karel De Meester, de Belgische advocaten van Browder, dienden in oktober vorig jaar een klacht in bij de onderzoeks­rechter in Ant

werpen wegens witwassen. Browder kwam vorige dinsdag zelf bij de federale politie zijn onderzoek toelichten.

‘Wij jagen op het geld. Het is een illusie te denken dat we in Rusland iemand zullen kunnen laten straffen voor de moord en de diefstal. Maar het geld kunnen we wel pakken. De dieven moesten het gestolen geld investeren buiten Rusland, want in Rusland zelf is het niet veilig. ’België is ondertusse­n het twaalfde Europese land waar Browder en Heritage Capital Management een klacht hebben ingediend.

Er lopen gerechteli­jke onderzoeke­n in Nederland, Frankrijk, GrootBritt­annië, Zwitserlan­d, Spanje, Luxemburg, Moldavië, Cyprus, Estland, Letland en Litouwen. Bij Europol is er zelfs een heuse werkgroep over de Magnitskim­iljoenen.

In de VS sloot het gerecht ondertusse­n een schikking van 5,9 miljoen dollar met de Prevezonho­lding, die een deel van de gestolen miljoenen opstreek. In Zwitserlan­d en Frankrijk is al geld in beslag genomen. (me)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium