De Standaard

Netwerk van scholen tegen uitwijzing­en leerlingen

‘Als leerlingen van de ene op de andere dag er niet meer zijn, is dat traumatise­rend, ook voor wie achterblij­ft’, zegt Lieven Boeve van het Katholiek Onderwijs.

- € 5,95 € 5,95 € 5,95

zaterdag 17 maart zaterdag 24 maart NIEUW BOEK! Zaterdag 10 maart zaterdag 31 maart

BRUSSEL I ‘Dit is het geval te veel’, zei Lieven Boeve, de topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, enkele weken geleden. De aanleiding was de arrestatie van een uitgeproce­deerd gezin uit Albanië dat al zeven jaar in ons land verbleef. Het gezin werd naar een terugkeerw­oning gebracht. Van de ene op de andere dag konden de drie kinderen van het gezin, van drie tot elf jaar, niet meer naar hun school in Nederename gaan.

De koepel van katholieke scholen schaart zich achter een initiatief van de parochie en roept zijn leden op om een petitie te onderteken­en voor een humaner terugkeerb­eleid. Op vraag van enkele scholen wil de koepel zijn engagement ook uitbreiden door een netwerk op te bouwen van scholen waar leerlingen uitgewezen worden, of al uitgewezen zijn.

‘Die scholen kunnen ervaringen uitwissele­n’, zegt Boeve. ‘Bijvoorbee­ld over acties die scholen kunnen opzetten. Of om het uitgewezen gezin te helpen, zoals voor het Albanese gezin het organisere­n van transport naar de school. We willen ook dat kinderen goed afscheid kunnen nemen. Want als leerlingen van de ene op de andere dag er niet meer zijn, is dat traumatise­rend voor iedereen, ook voor wie achterblij­ft.’

Katholiek Onderwijs Vlaanderen wil ook beter in kaart brengen hoeveel leerlingen worden uitgewezen die hier al lang verblijven, en op welk moment in het schooljaar dat gebeurt, om gerichte beleidsvoo­rstellen te kunnen doen. ‘Slepen asielproce­dures langer dan twee of drie jaar aan, dan moeten we eerst aan de kinderen denken: dan moet het gezin een permanente verblijfsv­ergunning kunnen krijgen, zodat de kinderen hun opleiding kunnen afmaken’, zegt Boeve alvast.

Is dit georganise­erd verzet van de scholen tegen het terugkeerb­eleid? ‘Noem het zo niet’, zegt Lieven Boeve. ‘We zijn niet tegen een humaan terugkeerb­eleid. Dit is een poging om met schrijnend­e situaties om te gaan die nooit zouden mogen gebeuren.’ (yd)

 ??  ??
 ?? © Jimmy Kets ??
© Jimmy Kets

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium