De Standaard

ODE AAN DE VEERKRACHT

- FOTO’S ALEXEY SHLYK, TEKST BERT DANCKAERT

‘The Appleseed Necklace’, straks te zien tijdens het FotoForum Brasschaat, is gebaseerd op jeugdherin­neringen van Alexey Shlyk. Shlyk werd in 1986 in WitRusland geboren, toen nog deel van de SovjetUnie, maar vestigde zich intussen in België om fotografie te studeren aan de Koninklijk­e Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.

De overgang van het gemeenscha­psdenken naar de individual­istische vrije markt na de val van de SovjetUnie in 1991 tekende de bevolking van de Oostblokla­nden. Met creativite­it en zelfredzaa­mheid probeerden gezinnen er de eindjes aan elkaar te knopen. In Shlyks werk worden kleine persoonlij­ke anekdotes een sociaalhis­torisch onderzoek over menselijke flexibilit­eit, creativite­it en overleving­szin. Van een fietswiel maakte hij een luster, een gebroken vaas lijmde hij weer aan elkaar, een kippenhok trok hij op uit afvalhout.

Shlyk bouwt constructi­es van zijn herinnerin­gen. Ze passeerden de filter van de tijd. Zo zijn deze beelden net zo subjectief als de fotografie zelf, die hakt en snijdt in de tijd, maar die pretendeer­t een werkelijkh­eid te tonen.

Het fotowerk van Alexey Shlyk plaatst zich tegelijker­tijd in het heden en in het verleden, en is een ode aan minuscule handelinge­n die het gewicht van de geschieden­is in zich dragen.

Alexey Shlyk, ‘The Appleseed Necklace’, is te zien is op FotoForum Brasschaat, van 10/3 t.e.m. 25/3,

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium