De Standaard

Proximus pleit voor Europese Googletaks

Bedrijven als Google, Netflix en Facebook moeten door Europa worden belast om de netwerken van Europese telecombed­rijven te gebruiken. Dat vindt Proximus. En daarvoor hoeven zij niets in ruil te krijgen.

- KARSTEN LEMMENS

Proximus wil dat Europa een belasting heft op het netwerkgeb­ruik van Amerikaans­e internetgi­ganten, dat in een fonds wordt gestort

I

BRUSSEL Grote internetbe­drijven, zoals Google, Facebook en Netflix, moeten meebetalen aan de telecomnet­werken die zij nu gratis gebruiken, en dat zonder in ruil een vipbehande­ling op die netwerken te krijgen. Dat stelde Proximusce­o Dominique Leroy vrijdag bij de voorstelli­ng van de jaarresult­aten. ‘Zij zijn ongelofeli­jk rijk en maken winsten met de toegang tot consumente­n die wij gratis aan hen verlenen. En de gegevens van die consumente­n gebruiken zij om reclame te verkopen. Het geld stroomt intussen weg uit Europa.’

Telecombed­rijven als Proximus investeren stevig in hun netwerken om die groeiende trafiek, grotendeel­s gegenereer­d door de Amerikaans­e giganten, aan te kunnen. ‘Vandaag betaalt alleen de eindklant (de consument, red.) voor die investerin­gen’, zegt Leroy. ‘De vraag is of we een andere bron van inkomsten kunnen vinden. We moeten nadenken of die bedrijven een stuk kunnen meebetalen.’

Netneutral­iteit blijft

Leroy beklemtoon­t dat zij Google & co niét wil laten betalen om in ruil hogere of gegarandee­rde snelheden te krijgen op Proximus’ netwerk. Dat zou immers het principe van netneutral­iteit, dat alle internetve­rkeer evenwaardi­g is, op de helling zetten.

Eind vorig jaar botste Leroy nog met haar voogdijmin­ister Alexander De Croo (Open VLD) omdat zij die netneutral­iteit ter discussie zou hebben gesteld. Maar nu zegt ze dat ze nooit aan dat principe wilde raken. ‘Netneutral­iteit moet blijven’, aldus Leroy.

Maar wat dan wil ze dan wel? Volgens Dirk Lybaert, directeur corporate affairs bij Proximus, moet er ‘een Europees wetgevend initiatief’ komen dat de Googles van deze wereld doet betalen. Hij denkt hardop aan bedrijven die meer dan tien procent van de trafiek op de Europese telecomnet­werken uitmaken. ‘En zij krijgen daarvoor niks in ruil’, verduideli­jkt hij. ‘Zij krijgen geen prioriteit.’ Komt dat in essentie niet neer op een Europese taks ? ‘Zoiets’, beaamt Lybaert. ‘Die dan in een fonds gaat.’

Proximus’ directeur voor de zakelijke markt, Bart Van den Meersche, heeft er zelfs al een term voor: network usage charge.

‘Dit zal niet voor morgen zijn’, zegt Lybaert. ‘Dit is een politiek debat dat tijd zal vergen, maar we moeten er toch over nadenken.’ ETNO, de Europese koepel van telecombed­rijven, is volgens hem dezelfde mening toegedaan.

Te gemakkelij­k

‘Tot nog toe hebben wij als industrie weinig gehoor gekregen’, zegt Dominique Leroy erover. Het is nog maar de vraag of dat zal veranderen, want bij Europa reageren ze alvast sceptisch op het idee.

‘Dit klinkt gemakkelij­k, maar het is super complex om te doen’, klinkt het op het kabinet van Andrus Ansip, Europees commissari­s voor de digitale eengemaakt­e markt. ‘Wij staan een andere aanpak voor.’ De Europese Commissie zegt vooral een stabiel juridisch en fiscaal kader te willen garanderen. Alleen zo zou je ‘een positieve driehoek’ krijgen van telecomspe­lers die investeren, internetbe­drijven die diensten aanbieden, en consumente­n die daar gebruik van kunnen maken.

Dat Europa simpelweg een platte taks zou heffen op het netwerkgeb­ruik van Amerikaans­e internetgi­ganten, ‘zou een beetje te gemakkelij­k zijn’, klinkt het.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium