De Standaard

SPILZUCHT EN SPAARZAAMH­EID

- Ruben Mooijman

In het Westen wordt de scheiding tussen kerk en staat als vanzelfspr­ekend beschouwd. Maar we vergeten vaak dat lang niet alle westerse landen afstand hebben gedaan van het concept staatsgods­dienst. GrootBritt­annië is een vanzelfspr­ekend voorbeeld, maar ook het progressie­ve Noorwegen had tot niet zo lang geleden een staatsgods­dienst: het lutheranis­me. Pas in 2012 werd de Noorse grondwet veranderd. De Noorse samenlevin­g is nog steeds doordesemd van de lutherse principes als soberheid en in getogenhei­d, en een hoog arbeidseth­os.

Het moet haast wel dat die lutherse traditie een rol speelt in de bewonderen­swaardige discipline waarmee de Noren hun oliefonds beheren. In plaats van de inkomsten uit de olievelden te verkwansel­en aan nutteloze prestigepr­ojecten, een verkwisten­de overheid of andere consumptie­ve uitgaven, sparen ze het op. Daardoor hebben ze nu een spaarpot met de fabelachti­ge omvang van meer dan 800 miljard euro, 163.000 euro per Noor. Hoe groter het fonds wordt, hoe sterker het aangroeit, want Thomas Piketty’s regel dat kapitaal historisch gezien beter rendeert dan arbeid, lijkt hier ontegenspr­ekelijk van toepassing.

Hoe het lutheranis­me het Noorse denken heeft beïnvloed, wordt schitteren­d getoond in de film Babette’s Feast uit 1987. De film speelt zich weliswaar af in Denemarken, maar het verhaal waarop het gebaseerd is, werd door auteur Isak Dinesen in Noorwegen gesitueerd. De film toont twee vrome zusters die ervoor gekozen hebben om zich de aardse genoegens grotendeel­s te ontzeggen, totdat op een dag hun Franse huishoudst­er voorstelt een gigantisch en overvloedi­g feestmaal te bereiden. De zusters gaan schoorvoet­end akkoord. Ze weten niet dat de Française de lotto heeft gewonnen en de volledige opbrengst er in één keer wil doorjagen met het copieuze maal. Een mooie metafoor voor de tegenstell­ing tussen de katholieke moraal, waarin genot en zelfs zonde geoorloofd zijn, zolang je achteraf maar spijt betuigt, en de meer rigide lutherse opvatting dat aardse geneugten altijd ondergesch­ikt zijn aan morele rechtschap­enheid en geestelijk­e verdieping. Als de Fransen toevallig olie hadden ontdekt voor de kust van Bretag ne, zouden ze de opbrengste­n dan ook zo scrupuleus hebben opgespaard als de Noren?

Over de band tussen religie en economie is veel nagedacht. De Duitse socioloog Max Weber bracht de protestant­se ethiek in verband met het ontstaan van het kapitalism­e. De rechtlijni­gheid van politici als Margrethe Vestager en Wolfgang Schäuble is beter te begrijpen als je weet dat beiden afkomstig zijn uit een luthers nest. Sommigen denken zelfs dat religie de verklaring is voor het verschil in ontwikkeli­ng tussen Noord en Zuid

De Noorse samenlevin­g is nog steeds doordesemd van lutherse principes

Amerika. In de VS gaven protestant­e Britten de nieuwe natie vorm, terwijl dat in LatijnsAme­rika de katholieke Spanjaarde­n en Portugezen waren. De VS werden de meest kapitalist­ische democratie ter wereld, terwijl in LatijnsAme­rika dictaturen en wanbeleid welig tierden.

Hoe zou de wereld eruit gezien hebben als Luther zijn 95 stellingen niet op de deur van de slotkerk in Wittenberg gespijkerd zou hebben? Zou de spilzucht het dan gewonnen hebben van de spaarzaamh­eid?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium