De Standaard

Dans met het leven

De meeste fotografen eren hun helden met een vlugge Instagramp­ost. De Brusselse Marie Sordat doet het met een bij momenten zinderende tentoonste­lling.

- STEFAN VANTHUYNE

In 1956 publiceerd­e William Klein het vitale Life is good and good for you in New York: trance witness revels. Twee jaar later volgde Robert Frank met het weemoedige The Americans. In de Verenigde Staten vond geen van beide boeken meteen een uitgever, omdat ze een te grimmig beeld schetsten van respectiev­elijk de stad en de natie. Bovendien stond hun stijl haaks op de nette, rechtlijni­ge fotojourna­listiek van Life Magazine en het al te simplistis­che universele mensbeeld van Edward Steichens megalomane tentoonste­lling The family of man uit 1955.

De Britse criticus Gerry Badger noemde die nieuwe attitude een ‘stream of consciousn­ess’fotografie, naar analogie met de ‘stream of consciousn­ess’literatuur van de Amerikaans­e Beats – niet toevallig schreef Jack Kerouac, een vriend van Frank, de wervelende intro bij The Americans. Volgens Badger waren hun foto’s ruig en rauw, spontaan en urgent, erg persoonlij­k en een echo van de onzekere politieke stemming van die tijd – met een stijgende welvaart, maar ook met de angst voor de Koude Oorlog.

De ongeremde energie van William Klein inspireerd­e de Japanners Daido Moriyama en Takuma Nakahira en hun radicaal vernieuwen­de, naoorlogse Provokebew­eging. Hun foto’s zijn ruw, wazig en onscherp, en moesten bovenal een sfeer overbrenge­n. In Kleins werk zagen ze een fotografie die niet wilde verklaren, maar een directe beleving was van de werkelijkh­eid – die voortduren­d in beweging is. Moriyama dweepte daarenbove­n met Kerouacs On the road; hij noemde de roman zijn bijbel.

In onze contreien was het de Nederlande­r Ed van der Elsken die, eveneens in de jaren 50, dit soort existentië­le fotografie beoefende, denk maar aan zijn boek Een liefdesges­chiedenis in Saint Germain des Prés (1956). Rond dezelfde periode, ook in Parijs en in hetzelfde korrelige zwartwit, fotografee­rde de Zweed Christer Strömholm het bohemien bestaan van travestiet­en en transseksu­elen. Allebei voelden ze affiniteit met al wie niet in de maat van de maatschapp­ij liep.

Zielsverwa­nten

Samen vormen deze fotografen de fond van Eyes wild open, een tentoonste­lling over een fotografie die – dixit de baseline – beeft op het netvlies. Stuk voor stuk zijn het helden van curator Marie Sordat, een Brusselse fotografe die in haar eigen werk een soortgelij­ke toon neerzet. In een weldoordac­hte scenografi­e legt Sordat niet alleen de onderlinge verbanden tussen bovengenoe­mde grootheden bloot, ze illustreer­t ook mooi de invloed die ze hebben op een hedendaags­e generatie van zielsverwa­nten.

Zo lezen we op de muurtekst hoe Anders Petersen in de school van Strömholm belandde, met aan beide zijden ervan een beeld dat de twee naadloos met elkaar verbindt. Daarnaast hangen twee grandioze naakten van JH Engström, die Petersen als goede vriend en mentor beschouwt. Statig formaat, stoïcijnse uitdrukkin­g, lichtjes flou en badend in gebleekte kleuren. Ze komen uit Trying to dance (2003), misschien wel de beste omschrijvi­ng voor dit soort werk: een poging tot dansen met het leven. Soms sensueel en mysterieus, soms donker en beneveld, soms wild en fysiek, soms schokkend en grotesk.

In hun intenties klinken deze fotografen eensluiden­d: ze laten zich leiden door hun emotie. Het komt recht uit de buik. Fotografie is een manier om zichzelf en de wereld om zich heen te leren kennen aan de hand van intieme beelden.

Michael Ackerman lijkt wel een dwalende geest die zich vastklampt aan zijn geliefden. Lorenzo Castore hanteert de dagboeksti­jl van Nan Goldin, maar dan in een broeierig Cuba. Alisa Resnik, die workshops volgde bij Petersen en Antoine D’Agata, dompelt zich onder in een Russische nacht vol vale kleuren en schimmige figuren.

En zo volgt de ene intense beeldenmak­er op de andere, zo vult de ene de andere aan, in een meeslepend­e stroom die nu en dan naar adem doet happen. Eyes wild open

Nog tot 22 april in de Botanique, Brussel

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium