De Standaard

Het nieuwe, nieuwe, nieuwe Facebook

- DOMINIQUE DECKMYN

Hebt u het ook gehoord, deze week? Er is een nieuw Instagram geboren. Of een nieuw Facebook, zelfs. En het heet Vero. Zo als iedereen die de sociale media pro beert te volgen, heb ik de app geïnstalle­erd zodra ik ervan hoorde – of toch zodra men ‘nieuw Instagram’ be gon te fluisteren. Maandag was dat. De eerste – of een van de eersten – zijn op een nieuw sociaal medium, is heel aantrekkel­ijk. Zeker als berichten en foto’s posten een belangrijk deel van je leven of zelfs je broodwinni­ng is. Op Instagram ben je maar een van de tienduizen­den pseudobeke­ndheden en influencer­s, op Vero ben je meteen, verhouding­sgewijs, een megaster. Als je Instagramv­olgers meekomen naar het maagdelijk­e Vero, heb je ze bijna exclusief voor jou.

En dat is waarschijn­lijk de verklaring voor de plotse popularite­it van Vero. Een handjevol influencer­s, onder wie de beroemde ster Chris Hardwick van wie ik nog nooit gehoord had, raakte geïrriteer­d door veranderin­gen in de algoritmes van Facebook en Instagram. Hun berichten werden ondergesne­euwd door die van ándere influencer­s. Dus heeft Hardwick zijn fans opgeroepen hem te volgen naar Vero. Bingo! Voor je het wist stond Vero bovenaan op de lijst van populairst­e downloads, en dan is het niet meer te stoppen. Toch niet tot alle influencer­s en wouldbe influencer­s het geïnstalle­erd hebben. Vanaf dan is het afwachten of de rest van de wereld volgt. Bij de meeste ‘nieuwe Facebooks’ en ‘nieuwe Instagrams’ gebeurt dat niet. Path, Peach, Ello, Mastodon: lang geleden dat u die namen nog hoorde, nietwaar?

Waarom zijn wij – of sommigen onder ons – zo krampachti­g op zoek naar dat nieuwe Facebook of nieuwe Instagram? Tja. Omdat Facebook (en in mindere mate Instagram en Twitter) zo belangrijk is geworden voor ons hoewel we ons daar niet goed bij voelen. Het wordt ons allemaal te veel: al die berichten, al die meldingen, al die ‘vrienden’ die je amper kent.

Laten we wel wezen: Facebook is niet cool meer. Het is zelfs niet leuk meer. Maar zoals sommigen zich nog herinneren: het telefoonbo­ek in de jaren 80 was ook niet cool of leuk. Je had het wél nodig als je de schooldire­cteur moest bereiken of een loodgieter zocht. Net als het telefoonbo­ek is ook het Gezichtenb­oek eigenlijk nooit cool geweest. Of hooguit enkele maanden in 2004. Op het moment van de grote doorbraak in Vlaanderen, rond 2007 of 2008, was het al overwoeker­d door zeer onhippe dertigers en veertigers zoals ikzelf.

Sinds dat moment zijn de hippe mensen koortsacht­ig op zoek gegaan naar iets nieuws. Iets wat wél hip en cool en van hen is. Ze zochten, maar vonden het niet op Twitter – dat werd overwoeker­d door blaaskaken en betweters. Ze vonden het wel op Instagram. En enkele jaren later op Snapchat. En nog twee jaar later schoorvoet­end weer op Instagram.

Een nieuw sociaal netwerk is zoals digitale detox, maar je hoeft niet eens af te kicken

Een nieuw sociaal netwerk is altijd aantrekkel­ijk. Weg met al die drukte. Het is zoals een digitale detox, maar je hoeft niet eens af te kicken. Integendee­l, je kunt de kicks van je eerste dagen op Facebook of Instagram herbeleven: nieuwe mensen ontdekken, je trouwe vrienden terugvinde­n. Dit kan op twee manieren aflopen. Ofwel zit het nieuwe netwerk zes maanden later even vol als je Facebook – zo gebeurde het met Google Plus. Ofwel valt de boel stil, klinken de kamers akelig hol en merk je al snel dat je toch weer vooral op Facebook rondhangt.

Hoe zal het met Vero lopen? Afwachten, maar ik denk dat het optie twee wordt. Want de app deugt echt nog voor geen meter. En een tweede kans krijgen apps niet.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium