De Standaard

DE TERUGKEER VAN GEZONDE ANGST

- NICO TANGHE

Was februari de maand van de ommekeer op de beurzen? Dat is de vraag die bij veel beleggers door het hoofd spookt. Want één ding is duidelijk: de euforie op de beurzen is verdwenen.

Door de plannen voor importheff­ingen op staal en aluminium van president Trump incasseerd­en de Amerikaans­e aandelen donderdag in breed front verliezen. Want met zijn protection­istische maatregel dreigt Trump zich in de voet te schieten. De importheff­ingen zullen de prijzen verhogen van alle producten die staal of aluminium bevatten, zoals olievaten, auto’s en bierblikje­s. En vooral: ze dreigen de spanningen op de wereldmark­t op de spits te drijven.

De hamvraag is hoe China, ’s werelds grootste exporteur van staal (zij het paradoxaal genoeg niet naar de VS), gaat reageren. Beleggers in Azië lijken zich schrap te zetten voor een handelsoor­log. De Nikkei in Japan daalde met 2,5 procent en de Hang Seng in Hongkong verloor 1,5 procent.

‘Dit is veel erger dan de minicrash van begin deze maand. Dat was niet meer dan de normaliser­ing van de markt. Als China reageert op Trump, dreigt een handelsoor­log de wereldwijd­e economi sche groei en de uitstekend­e bedrijfswi­nsten in gevaar te brengen. En dat waren net twee van de drie pijlers die de aandelenma­rkten wereldwijd ondersteun­den’, zegt Phi Evolutie sinds 2 februari 2018

De hamvraag is: hoe reageert China op Trump?

lippe Gijsels, marktstrat­eeg bij BNP Paribas Fortis.

Kortom, de angst is terug op de beurzen. Op zich is dat geen slechte zaak. De Bank voor Internatio­na le Betalingen (BIB) waarschuwd­e al in 2014 dat het stimulusbe­leid van de centrale banken de volatilite­it op de financiële markten naar bijna nul had geduwd. Waardoor allerlei zeepbellen konden groeien. Die tijd lijkt nu voorbij.

Want naarmate de beurzen monetair afkicken, komt er bij de beleggers veel aandacht voor risicoanal­yse. En zullen de koersen steeds sterker schommelen. Of dat zal leiden tot een zo gevreesde beurscrash, is koffiedik kijken. Gijsels: ‘Je kan een parallel trekken met wat George Bush deed in 2002. Die voerde toen invoertaks­en op staal van liefst 30 procent in. Maar hij moest ze een jaar later weer intrekken omdat de tegenmaatr­egelen te veel pijn deden.’

Eén troost voorlopig. Net als toen doken vrijdag zowel de aandelen, de dollar als de rente op Amerikaans­e staatsobli­gaties meteen lager door de protection­istische maatregel. Waarmee een voorlopig einde komt aan de sterke opmars van de langetermi­jnrente in de VS, die begin deze maand nog aan de basis lag van de onrust op de beurzen. Of hoe de beursonrus­t dit keer niet overslaat op de obligatiem­arkt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium